20-10-2007                                                                               Richard/Wilco

Dit weekend gaat de geschiedenis in als het weekend van de vele frequentiewisselingen. Door de enorme drukte zijn nogal wat stations van frequentie veranderd. Vrijwillig omdat het bereik afnam of omdat Agentschap Telecom dit adviseerde. Nieuw beleid of niet, station Superboer kreeg vrijdag het dwingende advies van AT om de 97.0 MHz te verlaten.

Dat advies werd opgevolgd en na een halfuurtje vonden ze een nieuwe lege frequentie. Op 96.5 MHz werd de tot dan toe succesvolle marathonuitzending hervat. De marathon die begon op donderdagmiddag en eindigde zaterdag diep in de nacht.

Derde keer

Station Superboer uit het midden van Overijssel bestaat uit zoín 10 piraten. Een keer per jaar draaien ze gezamenlijk onder de naam Superboer en dat inmiddels voor de derde keer. Het team bestaat onder meer uit de mannen achter Sint FM, LOD en Peppel FM. Zendmast en overige apparatuur zijn ruim voorhanden.

De locatie van Superboer is mooi en de inrichting is super. De studio stond opgesteld in een huisbar. Ruimte genoeg en sfeervol aangekleed.  Toch werd besloten om nog een tent voor de ingang op te zetten en dat was geen verkeerde keuze. Op donderdagavond was het al goed druk, maar in het weekend werd het nog drukker en was zelfs de extra tent te klein.

Half Nederland 

Veel volk binnen, maar nog veel meer reacties uit het land. De zender draaide goed en zo kwamen SMSíjes binnen uit half Nederland met als verste afstanden o.a. Castricum aan de Noordzeekust en Landgraaf in Zuid-Limburg.

 

Soundprocessing

De goede resultaten werden allemaal geboekt zonder enige vorm  van soundprocessing. Het signaal was prima van signaalsterkte, maar de geluidsdruk was wat minder. Soundprocessing ontbrak vanwege problemen tijdens de vorige marathon. Dan maar rechtstreeks de zender in, besloot dit team. Knalhard was het geluid dan wel niet, het was wel puur natuur.

 

Zender

De  zender van het team bestaat uit een eind- en middentrap van RVR die wordt aangestuurd door een stuurzender van RVR Touch, ook uit ItaliŽ. De nieuwe eindtrap stond afgesteld op 5,5 kW. Het signaal ging door de dikke coax naar 8 breedbandantennes. De bovenste Ross keek vanaf een hoogte van zoín zestig meter uit over het mooie Sallandse/Twentse landschap.

De studio-apparatuur was allemaal dik voor mekaar. Het hart werd gevormd door de mooie mixer Apollo van de Nederlandse firma Dateq. Op deze mengtafel waren twee draaitafels van Gemini aangesloten en twee CD- en een MD-speler van Sony. Een ledbalk boven het mengpaneel gebruikten de DJ voor het controleren van de uitsturing.

Tijdens ons bezoek werd er veelal van single gedraaid, maar ook verdween er zo nu en dan een CD in het daarvoor bestemde apparaat. Tussen het mengpaneel en de zender stond nog een stereo- en RDS-coder.

We willen dit team bedanken voor de ontvangst en prima uitleg. Hoewel we niet waren uitgenodigd, en dus op de bonnefooi langskwamen, was een impressie geen bezwaar en geheimen kende dit team dan ook niet.

 

 

 

 

Stuurzender