18-08-2007                                                          Door Gup

 

Donderdagavond zou het station TVB beginnen met hun tweede marathonuitzending. Het team bestond ooit uit 9 man maar is teruggevallen naar een harde kern van 5 jongens. Dit team wilde een uitzending verzorgen van donderdagnacht tot maandagmorgen via de 95.10 MHZ in stereo en RDS.

 

Tegenslagen

De opbouw verliep aanvankelijk prima, maar vlak voor de start kwam de antennekabel bekneld te zitten. Hierdoor moest de kabel 10 tot 15 meter ingekort worden. Gelukkig ging het net en hoefde de mast niet meer naar beneden.

 

Eenmaal alles aangesloten, schakelde de R&S-zender wel in maar gaf de sturing geen vermogen. Het probleem was onbekend. Een losse sturing werd opgehaald en daardoor kreeg de kast zijn insturing wel waardoor hij een nette 4900 Watt afgaf.

 

Eenmaal draaiende was de modulatiekabel het probleem. Deze liet geen mpx-signaal door dus een nieuwe werd gehaald. Tegen een uur of kwart over twee ís nachts was er modulatie en stond het signaal prima en bromvrij aan de band.

 

Mast en zender

De zender is dezelfde als vorig jaar een R&S-kast van het type 2024, goed voor 5 kilowatt. De stuurzender is van het type SU-155 nog met het bekende bakoventje erin om het kristal te bewaren. De meter gaf net iets onder de 5 kW aan, maar de druk zat er goed in.

 

De mast was dit keer anders dan wij gewend zijn in deze omgeving van Drenthe. Hij stond 72 meter hoog te pronken tussen de bossen. Zes zelfbouw antennes van een  bekende bouwer uit omgeving en een fabrieks koppelbalk verspreiden dit signaal via de 95.10 MHz en dat werkte prima te merken aan de vele reacties uit het westen van het land maar ook Ameland en Denemarken.

 

Soundproccesing

Dan de opstelling van de soundprocessing bij dit station. Het Dateq 7.3-mengpaneel stuurde het signaal door naar een Behringer-setje bestaande uit de Edison en de bekende MDX8000 oftewel de Combinator. De stereo en RDS waren van het merk Katruud. Dit werkte naar behoren en klonk prima.

 

Bananen-naalden

Er werd bij dit station veel van single gedraaid en daarom stonden er ook twee platenspelers met de bekende gele bananen-naalden. Af en toe mochten de 2 Marantz cd-spelers er ook aan geloven doordat er een cd-tje werd gedraaid.

 

Een ledbalk van Omnitronic was nog aanwezig om de insturing uit te lezen. Een DX-1000 behringer werd gebruikt om het geluid van de boxen in de tent te regelen. Natuurlijk was er ook nog een karretje met professionele geluidsapparatuur aanwezig voor de artiesten die zijn langsgeweest (Wouter de Polkaman en Gerard Schoonebeek).

 

Studio

De studio stond dit keer in een kleinere tent als vorig jaar. De afmeting bedroeg zoín 10x10 meter, maar het volk paste er prima in. Het draaigedeelte bevond zich in de hoek met daarvoor de bar. Het was lekker gezellig in de tent en er waren veel piraten en bekenden uit de omgeving aanwezig. Er hing een goede gezellige sfeer en er wel veel gedanst op de polkaís en andere platen.

 

Ik wil dit piratenteam bedanken voor de vele hapjes, sapjes en plaatjes. En tot volgend jaar.

 

Studiogasten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Studiogasten