Leden van het TV-team Nieuwleusen bij de tent, waar het de komende vijf dagen allemaal gebeurt. foto Bureau Uijlenbroek

Legale 'piraat' vanuit tent

NIEUWLEUSEN - Na vier jaar in de regio illegaal een 'zenderfeestje' te hebben georganiseerd heeft het piratenfeest van TV - team Nieuwleusen een legale status gekregen.
 
De gemeente Dalfsen heeft goedgekeurd dat vanaf morgen tot en met volgende week donderdag op het terrein aan de Wethouder Bijkersweg een evenementenzender (frequentie 105.2 FM) staat.

Het tijdelijke radiostation is vijf dagen 24 uur per dag in de lucht. Werd het eerste jaar - toen nog in de illegaliteit - uitgezonden vanuit een oude caravan met draaitafel, de piraten hebben nu een grote feesttent tot hun beschikking. "Het is een beetje uit de hand gelopen hobby", zegt Marcel Brinkman, één van de organisatoren. Hij was het ook die het afgelopen jaar contact had met de gemeente Dalfsen om vergunning voor het piratenfeest 2007 te krijgen. "Er is heel wat water door de Vecht gegaan, voor het zover was", vult Jan Slagter aan. Aan het verstrekken van de vergunning zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo mogen zondags op het terrein geen activiteiten plaatshebben ('in verband met de zondagsrust'), mag er geen bier in flesjes verkocht worden ('we moesten een tap huren') en moet het na 01.00 stil in en rond de tent zijn.

"We mogen 's nachts wel doorgaan met uitzenden, maar er mag na 01.00 uur geen publiek meer in de tent zijn". Vier jaar geleden werd een meerdaagse ethterpiraten-festival bedacht door de geheime zenders Trauma's Bar en Radio Variant, oftewel Marcel Brinkman en Remco Klein. Al snel voegden zich meerdere piraten zich bij het duo. Met z'n negenen (Henk Jan Zieleman, Alwin Grit, Peter Hekman, Marten Hekman, John de Gram, Richard Klein, Marcel Brinkman, Remco Klein en Jan Slagter) vormen zij nu TV-team Nieuwleusen. Het piratenfeestje wordt zaterdagavond om 19.00 uur geopend. Muzikale medewerking wordt dan verleend door Four Tak. Dus het is niet alleen maar plaatjes draaien de komende dagen. Er komen ook artiesten naar Nieuwleusen. Namen kunnen ze niet noemen, omdat ze buiten de artiestenbureaus om zijn aangetrokken. Nou ja, dat Gerard Schoonebeek en Martin Dams komen willen ze nog wel kwijt. "We verwachten zo'n zevenhonderd man per dag. Iedereen is welkom", zeggen de organisatoren. Ze geven een ontkennend antwoord op de vraag of ze aan dit feest nog verdienen. "Maar dat is ook niet de opzet. We hopen dat we quitte spelen. Daarmee zijn we al blij. Het draaien van plaatjes en organiseren van een dergelijk evenement is onze hobby. En hobby's kosten nu eenmaal geld", zeggen de piraten. Ze kijken uit naar het feest. "Het is zo'n beetje onze vakantie".

Legaliteit een stukje erkenning

door Ben Jongsma

NIEUWLEUSEN - Dat het vijf dagen durend evenement van etherpiraten uit de regio Nieuwleusen uit de illegaliteit is gehaald, betekent voor de organisatoren een stukje erkenning.

"Dat is wel zo", zegt Marcel Brinkman aan de keukentafel in huize Slagter aan de Burgemeester Nijboerstraat. "Maar dat we illegaal bezig waren, had ook wel iets".

Zijn vijf bij het gesprek aanwezige collega's beamen dat met veel enthousiasme. "Het eerste jaar werd alles nog oogluikend toegestaan, maar het tweede jaar werd een ware heksenjacht op ons gevoerd. In één week tijd moesten we drie keer verkassen. Het gaf veel werk, maar ook veel lol. Die spanning - of we al dan niet gepakt zouden worden - gaf wel een kick. Maar ze wisten ons uiteindelijk niet te pakken." Vorig jaar kwam in Balkbrug vroegtijdig een einde aan het feestje van TV-team Nieuwleusen. Klachten uit de buurt over geluidsoverlast waren er debet aan dat de piraten-uitzendingen gestaakt moesten worden. "Voor zover ons bekend kwamen de klachten van mensen uit het westen, die in Balkburg een boerderijtje hebben gekocht. Ze schijnen meerdere keren de politie te hebben gebeld, die uiteindelijk gehoor moest geven aan de klachten en ons sommeerde te stoppen. Nou ja, dat hebben we toen maar gedaan." De organisatoren van het morgen te starten vijf dagen durende evenement aan de Wethouder Bijkersweg in Nieuwleusen hebben individueel allemaal een geheime zender. Onder diverse namen worden uitzendingen verzorgd. Enkelen zijn al wel eens opgespoord, waarna apparatuur in beslag werd genomen. Veelal volgde ook nog een boete. Het is bijvoorbeeld Marcel Brinkman al enkele keren overkomen. Maar hij gaat desondanks door met uitzenden. "Het is knap lullig als je wordt gepakt en het kost ook nog eens een flinke duit. Maar het is nu eenmaal m'n hobby en een hobby kost veel geld. Je hebt bijvoorbeeld ook postzegelverzamelaars, die handen vol geld uitgeven om een bepaalde postzegel in hun bezit te krijgen", aldus Brinkman, die evenals zijn collega-organisatoren de komende dagen te zien en te horen is in de Nieuwleuser feesttent.