28-09-2007               Door KB

Station Veldjagers, het is vrijdagmiddag en ze zijn al bijna halverwege de marathonuitzending. Steeds zie je teams al in de loop van donderdag beginnen met de uitzending, maar dit team is niet donderdag maar woensdagavond begonnen met uitzenden. En zondagmiddag rond twaalf uur gaat de zender pas weer uit.

 

Team

Station Veldjagers is een team dat bestaat uit vier piraten dat voor de eerste keer haar marathon houdt en alles op de 96.50Mhz in stereo en RDS. Het team heeft er schik in: Het is monstermooi om al voor het weekend te draaien. Het is rustig op de band en afstanden zijn dan nog te halen.

 

Zender

De zender is een bekende in piratenland maar nog steeds een zelfbouwbak. Het is de blauwe Spaanbak met erin 4x Cx250b. Deze draait rustig op een vermogen van 1250Watt, meer kan wel, maar het is mooi zo. Deze eindtrap is een nieuw type van Spaan . De stuurzender is van dezelfde bouwer en is voorzien van een breedbandzender. En dat is niet bepaald een luxe meer in deze drukke tijd op de band. Het is soms zoeken naar een goede frequentie.

 

Mast

En gehuurde versie van 40 meter gebruiken ze terwijl ze een eigen mast hebben van tegen de 50 meter. De verklaring: Deze is nog niet klaar en we gaan toch op deze locatie weg dus het heeft geen zin om hem op te zetten. Vier hondenkop antennes gebruiken ze om het vermogen weg te laten stralen.

 

Processing

Een bekend merk mengpaneel gebruiken ze, maar niet het type die je veel ziet. Het is een Dateq, wel een bekende in piratenland al wordt het type GPM8.2 niet zovaak gebruikt. Hier wordt voornamelijk van vinyl gedraaid al is hun voorraad behoorlijk geslonken na een diefstal van een jaar geleden. Ongeveer 3500 singels zijn toen buitgemaakt helaas.

 

De twee platenspelers die ze gebruiken zijn van het merk Kool Sound, TT20, met Tonar Banana-elementen. Die willen ze toch graag vervangen door andere elementen omdat bepaalde tonen missen. Daarnaast zijn twee losse cd-spelers van Sony aangesloten op het mengpaneel en ze worden ook gebruikt.

 

De kwaliteit van de processing komt van een tweebander van Behringer, de MDX4000 Mastercom, met een EX-1 stereoverbreder. Dat de processing zijn werk doet is goed te zien aan de ledbalk. Zo simpel maar toch behoorlijk hard moduleren.

 

Het team heeft wel verteld dat de volgende keer het geluid beter moet zijn al was het nu niet eens  zo verkeerd maar toch  miste er wat. Kortom, dat wordt weer investeren.

 

Stereo/RDS

Stereo en RDS komen van de nieuwe Katruud 2007 af. Een gelikt ding met een display in het front om de RDS te kunnen volgen. Het programmeren gebeurt met de laptop en het geheugen is ruim voorzien van banken.

 

Ik wil het team bedanken voor de uitnodiging en de rondleiding. Op speciaal verzoek van de zender kon de impressie gelijk online

 

 

 

Inmiddels is de huurmast voorzien van een elektrische lier

Zenderopstelling

 

Soundprocessing

 

By Night

 

De oude Stereo Coder

 

 

 

Chemische ankers veel besproken maar dit zijn ze. een mengsel van grind en 2 componenten die je stuk slaat