7-12-2007                                          door   Ruud: de gulle lach

Het is vrijdag 7 december en ik ga op uitnodiging naar station Vrij Salland. Het is een jong team dat bestaat uit vier mensen, die nog niet zo heel lang bezig zijn met deze hobby. Maar ze doen het al wel heel leuk. 

Het opgegeven adres was makkelijk gevonden, maar toen waren we er nog niet. Na nog een mooi stukje wandelen over donkere en modderige bospaden, kwamen we aan op de zendlocatie. Blij dat ik de klompen aan had. 

Studioruimte

De studio bevond zich in een oude schuur, waarvan je aan de buitenkant niet zou zeggen dat daar binnen een piraat verborgen zat. Eenmaal binnen was het leuk aangekleed met verlichting,  reclameborden, spandoeken en –jawel- klompen die als bierfleshouder dienden.  

Ook werden zwarte frisbees gebruikt als versiering. Het waren beschadigde singles of plaatjes waarvan men zei: dat is geen muziek. Wel moest je uitkijken met je hoofd, vooral lange mensen zoals  ik, want de dakconstructie was wel erg laag. 

Zender

Voor de zender moesten we weer even naar buiten, door de regen, en door naar een ander hokje want daar stond een Mosfet te blazen. Deze stond afgesteld op de 98.10 MHz (stereo) en leverde een vermogen van 340 W. De eindtrap werd aangestuurd door een stuurzender van Profline die weer in de studio zelf stond. Vanuit de eindtrap ging het signaal naar twee breedband  antennes op een hoogte van 25 meter.  

Terug in de studio was het gezellig druk. In de studioruimte stond aan de ene kant een leuk barretje en aan de andere kant de draaihoek. Dit station draaide veelal vanuit de PC MP3-tjes, maar er werden ook CD-tjes gedraaid en een enkel zwart schijfje. 

Het menpaneel was van Behringer en van een type die men in deze regio veel gebruikt, namelijk de  VMX1000. De platenspeler was van DJ-tech en boven het mengpaneel stond een led controlebalk.  

Soundprocessing?

Deze jongens maakten geen gebruik van soundprocessing, maar ik moet zeggen dat het geluid zeer zeker goed te noemen was. De SMS-jes en de doorgebelde verzoekjes en rapportjes werden lekker ouderwets met een pennetje opgeschreven. 

De stemming zat er die avond goed in en dat ook bij dit  team de hobby leeft is wel zeker. Ook met een stuk minder vermogen zoals bij station Vrij Salland  toch een hoop plezier en toch ook nog een leuk programma voor de luisteraars. Het kan dus nog steeds. En tja, men draaide op vrijdagavond, na een week hard werken. Niet verwonderlijk dat er aan het eind van de avond een paar mensen lekker hout lagen te zagen. 

Namens Ruud en Diana, hartelijk dank voor de gezellige avond en de drankjes en tot de volgende keer maar weer.

Studiogasten