06-10-2007                 KB

Zaterdagmiddag, tijd om de middag eens nuttig te besteden en om leuke dingen te gaan doen. Voor de een is dat de voetbal, voor de andere is dat zijn verzameling postzegels eens bijhouden, en voor mij zijn dat piraten en met name impressies maken.

 

Het is druk op de band dit weekend en dat vernam ook station Wie van de Drie. Dit station draait voor een van de laatste keren zijn uitzending. Na drie jaar moeten ze weg op deze locatie  vanwege het mastenbeleid. Maar voordat de mast over enkele weken eraf moet, gaat het gas erop, oftewel hits op de Nederlandse radio.

 

Rijke historie

Wie van de Drie bestaat uit een team van vier piraten en uit drie voormalige teams. Eigenlijk heeft het mastenbeleid ervoor gezorgd dat dit team zich heeft gevormd tot wat het nu is. Sintra FM, Twin Team en de Anaconda zijn drie jaar geleden gezamenlijk begonnen met uitzenden  maar toch heeft elk van hen een rijke historie met zenden. Twaalf jaar geleden werd er al uitgezonden op de FM-band.

 

Ondanks dat bijna alle leden getrouwd zijn en al kinderen hebben, willen ze niet van stoppen weten. Voor ons is dit een prachtige hobby, al kan je het nu wel merken aan de kosten vanwege een gezin. Een hobby mag ook geld kosten zo is het niet, maar het gezin gaat voor. Een heel gezonde uitspraak, lijkt mij.

 

De studio was netjes en gezellig aangekleed, al leek het wel de FC Twente Bar van de regio aan het worden. Overal was het FC Twente. Zelf een muur was met tapijt bedekt om vervolgens met een ander stuk vloerbedekking er de grote Twentse Ros in de snijden.

 

Zender

De zender en de eindtrap zijn beiden fabrieks. De stuurzender is een RVR die draaide op de 94.50Mhz in stereo en RDS  en de eindtrap was een Elonos T1800. Hij deed goed zijn werk en leverde 2200Watt op de klok van de eindtrap. Twintig Watt kwam er terug, een goed resultaat dus.

 

De antennes die ze gebruiken zijn zes breedband dipolen op een hoogte van 40 meter. Ze komen van de bekende bouwer van de drie sterren. Ze zijn er ook goed tevreden over, tenslotte moeten ze de boodschap overbrengen mits de zender ook goed staat afgesteld, uiteraard.

 

Leuke afstanden werden dan ook gehaald. Lelystad, de Zaanstreek, Castricum en grote delen van Duitsland zijn geen probleem. Ze zijn wel trots op deze afstanden in deze tijd maar , zo vertelden ze: een aantal jaren gelden was het nog maar 300Watt uit een enkele mosfet met nog grotere afstanden. Maar die tijd komt niet weer.

 

Inovonics

Leuk materiaal heeft dit team als processing en het klinkt ook prima. Niet extreem luid maar wel helder en zuiver. Een Inovonics-255 (driebands) staat erachter met een Aphex Big Bottom ervoor. Voor de spraak gebruiken deze jongens een DSP2024 van Behringer.

 

Vinyl is wat hier voor het grootste gedeelte wordt gedraaid. Achter de draaitafels staan 24 platenbakken met singels, zon 12.000 stuks in totaal. Er is dan ook maar weinig plek om hierachter plaats te nemen. Vinyl is geen must, maar wel mooi, heel mooi zelfs en de verzameling groeit alleen maar.

 

Als platenspelers gebruiken ze momenteel 2 verschillende merken omdat een uit het setje de geest heeft gegeven. De elementen hebben ze overgezet om toch hetzelfde geluid te houden. Stanton-500 wordt er gebruikt. Ook van CD wordt gedraaid en daarnaast zijn er 2 MD-spelers beschikbaar. Alles is aangesloten op een Behringer DX-1000.

 

Kortom, een goed team en als luisteraar ook zeer prettig om naar te luisteren, met veel humor en plezier in het zenden. Het gastvrije team wil ik dan ook bedanken voor de uitnodiging en wat mij betreft graag tot de volgende keer.

 

 

 

 

 

 

Soundprocessing

Stereo en RDS