15-12-2007                                                               Door Ruud de gulle lach

 

Het is zaterdagavond en ik ben op bezoek bij etherpiraat De Witte Bizon op de Veluwe. Een piraat die ik al heel wat jaartjes ken en al jaren met de hobby bezig is. Om precies te zijn is hij al 30 jaar verslaafd aan dezelfde hobby. Maar niet in teamverband

 

Middengolf

In 1977 is De Witte Bizon begonnen op de  middengolf onder de naam Alaska radio met een VT-zender. In 1984 stapte hij over op de FM-band met een buizenzendertje van 12 Watt, dat voor die tijd een knap eind het land doorkwam. Na een aantal jaren gedraaid te hebben kwam er een grotere zender. Eerst een enkele CX, toen een dubbele. Al die tijd is hij een lampenman geweest, en nu nog.

 

Anno 2007, 30 jaar later, en 10 keer door de mensen van de wet uit de ether te zijn gehaald, draait De Witte Bizon nog steeds. Wel wordt hij nu bijgestaan door lady Heineken.  

 

Lichtslangen-mast

Ik wist waar we moesten zijn, maar het werd er makkelijk op gemaakt doordat de mast van onder tot boven was voorzien van lichtslangen. De mast is net helemaal nieuw. Ook hier had de oude mast de stormen van het afgelopen jaar niet doorstaan. De nieuwe staat op een hoogte van 30 meter met erin 4 zelfbouw rossen. Op de antennes stond een vermogen van ongeveer 700 Watt.

 

Studio

De studio was fonkelnieuw en net klaar. Binnen was het lekker warm en gezellig aangekleed. Aan de wand waren veel fotoos en leuke decoraties zichtbaar. Verder stond er een mooi gemaakte bar waarachter de apparatuur zich bevond. Het stond allemaal keurig opgesteld en als het niet word gebruikt, dekt de piraat het af met kleedjes.

 

Er wordt bij De Witte Bizon voornamelijk gedraaid van cd. Hiervoor staan er twee dubbele laders van Pioneer. Het schuivenapparaat is van ETP, een merk dat in deze regio veel gebruikt wordt. Het geluid ging van daaruit naar een zelfbouw stereocoder. Van soundprocessing wil deze piraat niks weten. Ik draai al jaren zo, en het gaat prachtig, zegt de Bizon. En inderdaad, met de kwaliteit was niks mis mee.

 

PC

De SMS-jes komen binnen op de pc, wat natuurlijk handig is met aflezen. De pc werd ook gebruikt om op ontvangstpagina’s te kijken en voor de MSN. Moderne technieken dus, maar het is tenslotte ook alweer bijna 2008.

 

Deze avond stond de zender afgesteld op de 95.10 MHz. De FM-band zat vol, erg vol maar toch kwamen er leuke reacties binnen via de telefoon en SMS. Ze zijn er dus nog steeds, de kleinere etherpiraten. Maar volgens De Witte Bizon wordt wel steeds moeilijker doordat er steeds meer teams komen met grote zenders.

 

Ik wil De Witte Bizon en lady Heineken hartelijk bedanken voor de uren dat ik zelf achter de knopjes mocht zitten. Namens Ruud en Diana bedankt voor de vele hapjes en drankjes, en zeer zeker tot de volgende keer.