29-12-2008                                        3D-team                                  Door: Wilco/Richard

Het wordt al bijna een traditie, de jaarlijkse marathon van het 3D-team vanaf de woelige baren. Net als vorig jaar, zijn we uitgenodigd op het zendschip voor een impressie. Zondag 28 december is het radioavontuur gestart om door te gaan tot oudejaarsavond.

 

Aan wal

Alleen een stukje varen is er niet bij. Door de ijsgang gaat het schip niet de Friese meren op, maar ligt gewoon aan wal. Anders zou het ijs teveel beschadigd worden voor een eventuele Elfstedentocht!  

Het 3D-team bestaat normaal gesproken uit 3 leden die onregelmatig hun plaatjes in de ether van Zuidwest-Friesland brengen. Maar tijdens de oudejaarsmarathon wordt het team flink uitgebreid, nu staan er negen DJ’s in het schema. En niet te vergeten de barman, die ook weer van de partij is. 

Mastje

Kosten noch moeite bespaard om het dit jaar zo goed mogelijk te laten klinken. Op het zendschip staat nu een prachtige kantelschuifmast die een tophoogte bereikt van bijna 50 meter.  

Bovenin hangen zes breedband-dipolen. De zender, een dubbele CX, zorgt voor een goed bereik, zelfs op de autoradio tot in Zwolle en ook in Rijssen is het signaal goed. 

Ook de soundprocessing onderging een forse uitbreiding. Niets minder dan de digitale Orban-8200 staat hier te blazen, vooraf gegaan door de Triple C. De Orban is rechtstreeks via Ebay uit Amerika in komen vliegen.  

Ebay-Orban

De aanbieder wilde ‘m niet naar het buitenland versturen, maar via een tussenstation bij familielid in de Verenigde Staten, kwam de Orban in Friesland aan. Het eindbedrag op Ebay was reuze aantrekkelijk. 

Eenmaal in Nederland bleek het apparaat het niet te doen.  ‘Dat heb ik weer’, dacht het teamlid dat op de processor had geboden. Een afspraak met de Orban-dokter was al gemaakt, maar voor die tijd schroef je ‘m natuurlijk zelf ook even open.  

Wat bleek? Een van de insteekkaarten was onderweg los gerammeld. Waarschijnlijk op een lopende band zonder schokbrekers of misschien maakte de piloot een iets te harde landing.  

Rest van de apparatuur

De draaiapparatuur bestaat verder uit twee draaitafels van Reloop en een DX1000 als mengtafel. Ook werden er de nodige verzoekjes uit de computer gedraaid, via het bekende programma BPM Studio.

 

Update:

Doordat het team niet kon uitvaren, vielen de zendactiviteiten en bezoekersstroom op. Een agent vertrouwde het niet, zeker toen hij de hoge zendmast zag. Hij belde AT en die hadden snel het antwoord klaar. Zender inbeslagnemen en 1250 euro boete. Daarmee eindigde na 2 dagen al

het zendavontuur.

 

Laatste audio minuten    Filmpje 3D Team