29-12-2008                            Drie Provinciën Team              Door: Wilco/Richard

Is het nu Drenthe, Friesland of toch Groningen? We komen er niet helemaal uit, maar dat geeft ook niks, want het team heet niet voor niks Drie Provinciën Team. Eenmaal per jaar present op de FM-band, dertig leden sterk.

 

En dan draaien ze ook wel een tijdje, zo ongeveer tussen kerst en oudejaarsavond, want de zender gaat precies om 1800 uur uit. Het signaal is in grote delen van Noord-Nederland te volgen via 101.9 MHz.

 

Studio

De studio is ondergebracht in een schuur. Eenmaal binnen is het een mooi aangeklede ruimte. Achter het gordijn blijkt nog een soort zaaltje te zijn, met bar en podium. Dit gedeelte gaat ’s avonds open, vertelt de vriendelijke ‘conciërge’. Elke avond zijn er bovendien optredens van artiesten.

 

Apparatuur

Aan apparatuur ontbreekt het niks. Twee Technischs snelstartdraaitafels (SL1210mk2) staan er opgesteld evenals een dual CD-speler. Ook MP3-tjes vanuit de PC komen geregeld voorbij vanuit BPM Studio. Alle bronnen zijn aangesloten op de Behringer 2442.

 

Limited Edition

Het geluid klinkt perfect en dat is geen wonder want er staat een DSPX te werken. Een speciale goudkleurige uitvoering nog wel. Limited Edition, heet dat in vaktermen. Het MPX-signaal uit de processing gaat vervolgens naar een UHF-straalzender om de zender enkele kilometers verderop aan te sturen.

 

Eenmaal bij de zender zien we nog iets aparts. Het geluid van de straalverbinding komt uit een omgebouwde tuner en gaat vervolgens naar een R&S-stereocoder. Ook wordt hier het RDS-signaal toegevoegd.

 

RDS-kaboutertje

En het RDS-systeem is wel heel bijzonder. Want de titel van de plaat en de artiest verschijnt keurig op het scherm. Ook van vinylkrakers. We hebben bij De Caravaan gezien dat ze vanuit Winamp titels en artiestennaam naar RDS versturen, maar bij dit team werkt het ook met vinyl.

 

Hoe kan dat? Wordt in de studio snel de titel ingetikt of zit er een kaboutertje in de RDS-computer? Niks van dat alles. Op de pc draait een database met geluidsfragmenten. Zodra het geluid van een muziektrack wordt herkend, verschijnt de titel op het RDS-display.

 

Enorme database

De database moet een enorme hoeveelheid stukjes muziek hebben opgeslagen, want alle platen werden herkend. Ook heel vreemde. Zelfs Normaal met het Duitstalige De Boer is Trumpf is opgeslagen, want we zien hem al snel op het RDS-schermpje van de tuner verschijnen.

 

Zender

De zender van dit team bestaat uit een 4x CX250, goed voor zo’n 1300W. Het vermogen verdwijnt in vier zelfbouwantennes die in een voormalige legermast hangen. Tophoogte: bijna 50 meter.

  

Kortom een bijzonder team, met bijzonder veel aandacht voor techniek.

 

Filmpje 3 Provincien

 

 

 

 

Zendinstallatie in de camper

Stuurzender

Eindtrap 4x CX

 

 

Stereocoder en omgebouwde doorstuurtuner

RDS

 

 

1300Watt op de bird

Processing