28-03-2008                            Vier Musketiers                                   Door: KB

Bij de Vier Musketiers vanuit een legendarische piratendorp zijn we gearriveerd, en niet voor de eerst keer. Ik heb al tijden niets meer van hen gehoord op de radio. Iets wat we eigenlijk niet zijn gewend. Negen maanden terug waren ze voor het laatst te beluisteren. Voor hun en onze begrippen is dat lang. 

Hoge kosten en de zender stuk, dat waren toch wel de belangrijkste redenen dat het team lang op zich liet wachten. Maar hier zijn ze dan eindelijk weer aan de band en hoe. Marathon ervaring, dat hebben deze jongens wel, nummer 9 is nu van start gegaan waarvan wij bij 6 aanwezig zijn geweest. 

Hobby

Van de 16 man waarmee het team is begonnen zijn nu 9 man over en de inleg om te zenden is hoog. Een hobby kost eenmaal geld en dat maakt ook niet uit. Dit keer wordt vanuit een café gedraaid en dan kost een weekend uitzenden gewoon veel geld. Sponsors hebben we niet en eigenlijk is dat ook wel lekker. Je hebt nu ook geen verplichtingen, helemaal niets gewoon je eigen programma draaien, en dat is ook wel wat waard.

 

Mast

Op zich verloopt alles prima met de voorbereiding op 1 ding na, de mast. Dat was even crisis, de mast die zou komen was tijden geleden flink beschadigd maar zou voor de uitzenddatum klaar zijn, niet dus. Ook de masten op Klompenboer waren allemaal bezet dus dat werd hem ook niet. Gelukkig lag er in dit piratendorp nog een oude ongebruikte constructiemast uit de tijd van de Boemerang, maar zonder topbuis.  

Met man en macht werd aan de mast gewerkt gelast en gezaagd om de uitzending toch door te laten gaan, want de datum verzetten daar had het team niet zoveel zin in. Enkel de mast was niet geweldig hoog. In totaal 38 meter, daar moesten ze het mee doen, in plaats van de geplande 75 meter. 

Grote delen

Acht fabrieksrossen gebruiken ze, maar geen breedband antennes,  maar wel weer een breedband fabrieks koppelbalk. Het resultaat van dit geheel viel hen niet tegen. Grote delen van Nederland werden bestreken, ondanks de gering hoogte. Alleen richting zuid ging het wat moeizamer, vertelden ze. 

Het vermogen hebben ze wat hoger gezet dan normaal. De oude omgebouwde R&S-kast van 5 kW was nu goed voor 10kW en kan zelfs nog meer geven. Op de meter van de kast is dit niet te zien omdat er een inschakelveld van een 5 kW in zit, maar de Birdmeter liegt niet. 

Droge bekken

Vrijdagmiddag bij aankomst was het mij wel duidelijk dat de bouwvakkers die naar dit radiostation luisterden droge bekken kregen. Wat een muziek. De ene meezinger naar de andere, zo klonk het her en der op de bouw. Heerlijk wat een platen. Een breed assortiment is hier aanwezig maar vooral herkenbare platen. Een plaat met een lach een plaat met een traan.  

Wat me wel opviel was de frequentie 97.30 Mhz een gewilde maar ook een gewaagde frequentie vanwege Radio NL. Dat weten ze ook, was hun reactie. We houden van overleg maar alles zat al vol. De 94,50 had de voorkeur maar deze was al bezet wat we van te voren wisten en dat gold ook voor de 97.00 en dan blijft er niet zoveel over meer.  

Omnia One

De muziekapparatuur bestaat uit een Dateq mengpaneel, de GPM8,3 met erachter 2 platenspelers van Technics SL-1210mk2 en een dual CD-speler van Denon, type DN4500.Als processing gebruikten ze de Omnia One die als redelijke nieuwkomer in de piratenwereld zijn werk meer dan uitstekend deed. 

Verder wil ik het team bedanken voor de superuitnodiging en tot de volgende marathonuitzending, nummer 10.

Filmpje 4 Musketiers