31-10-2008                                        Club Musketiers                                  Door: Wilco

Tijdens de rit vanaf PCH in Twente gaan we op verzoek ook even een kijkje nemen bij de 4 Musketiers.  Een marathonzender, al was dat een aantal jaartjes geleden wel anders.

 

Dit station was juist zeer bekend door de vaste avond, daarnaast waren ze 1 à 2 keer per jaar te beluisteren met hoog vermogen. Van de vaste avond is dankzij de gemeente eventjes geen sprake van, maar marathonuitzendingen willen ze zeker blijven doen. En dit weekend was het weer raak.

 

Maïsland

Het was eigenlijk de bedoeling om het weer een keer in een tent te gaan proberen. Locaties in het maïsland zijn geen probleem, alleen wil het daar momenteel nog wel eens een grote modderbende zijn met die veengrond om ons heen. Dus daar zien we vanaf en voor de rest was helaas niets vrij, vertelde één van de teamleden.

 

Dus we gaan net als de vorige keer weer vanuit een café draaien. Het voordeel is wel dat je altijd warm zit en je hebt er minder werk mee. Nadeel: er komen totaal geen inkomsten binnen. Dat is iets wat ook niet hoeft, maar een kleine reserve opbouwen zit er ook niet in. En dat is wel eens nodig.

 

Locaties

Het team is goed en stabiel en dat blijkt ook wel want het is de tiende keer dat ze nu een marathonuitzending draaien en ze zijn nog nooit uit de lucht gehaald. Van de 10 keren is het de vierde keer vanuit een café en drie keer draaiden ze vanuit een tent. Ook in sloophuizen en andere vreemde locaties heeft het team al onderdak gehad. Hoe vreemder, hoe mooier het is.

 

Voor de inrichting van studio hebben ze het zich makkelijk gemaakt. Hun eigen spullen, die in de vaste studio staan, hebben ze laten staan en ze hebben gekozen voor materiaal in flycase boxen. Makkelijk op te bouwen makkelijk weer af te breken.

 

Apparatuur

Twee platenspelers van Technics SL1210MK2 worden gebruikt voor het merendeel van de platenkeuze maar ook voor CD’s  schamen ze zich niet. Dan komt de audio overigens van Denon, type D4500. Als de muziek maar goed is, en dat laatste is hen wel toevertrouwd.

 

Processing

Als tussenstation voordat het geluid naar de processing gaat wordt de Dateq GPM8,3 mengpaneel gebruikt en dan vertrekt het signaal naar de DSPX-Extra Broadcast processing.

 

De zender van hen is een R&S. Een oud beesie maar het werkt perfect en leverde volgens de Bird (professionele vermogenmeter) 10 kW. De meter op het inschakelveld is puur als indicatie om te bekijken of het vermogen niet inzakt. Omdat het een inschakelveld voor een 3 kW is, gaat de meter niet verder dan 3 in plaats van 10 kW.

De mast die wordt gebruikt is 65 meter hoog met erin 8 fabrieks antennes met een frequentie bereik van 92Mhz tot 100Mhz met een RVR koppelbalk

 

Signaal

Je kunt nog zoveel vermogen hebben maar als het signaal niet weg wilt (door een lage mast bijvoorbeeld) heb je er niets aan. En hierover hebben ze niets te klagen. Heel Friesland was vrijdag geen probleem maar ook tot aan Arnhem was het signaal prima.

 

Verder richting zuid is het op de 94.50 MHz wel een beetje gebeurd vanwege het klassieke geweld van Radio 4 op dezelfde frequentie vanuit de zendtoren in Roermond.

 

Filmpje 4 Musketiers