22-11-2008                       Radio Aluminium                    Door: Kroepoek
 Op MSN werd het mij door één van de teamleden gevraagd: kom je van het weekend nog even langs? De frequentie was nog niet bekend, maar dat ze zouden gaan draaien wel.


De afspraak werd gemaakt en zaterdagmiddag zat ik in de auto naar Radio Aluminium.  In de auto hoorde ik de jingles van Radio Alimu.. Aluin.. Radio Oud IJzer al en dat ze op de 96.70 MHz draaiden.

Binnenkomst
Op het terrein aangekomen was ik blij dat ik niet mijn nieuwste schoenen had aangetrokken. Snel langs de modderpoel en de gigantische aggregaat de tent binnen waar de heaters flink stonden te blazen.

 

Binnengekomen werd ik begroet door een paar gasten en na een praatje gemaakt te hebben vroeg een teamlid of ik mee ging voor een rondleiding. Eerste langs de mast.

Zendgedeelte
Een bouwlift met een toppijp erop die bij elkaar 35 meters in de lucht steken. In de toppijp hingen 4 zelfbouw antennes. Als er wat met het antennepark aan de hand was kon de hele toppijp naar beneden geschoven worden met een ingenieus systeem. Zo’n type mast zie je niet vaak.


Het zenderhok stond naast de mast en ik hoorde een flinke koeler joelen. Een 4 dubbele CX, die een dikke kilowatt gaf. Daarvoor een no-tune zelfbouwsturing.

Studio
De studio was niet echt groot, maar daarom niet minder gezellig. De wanden waren mooi versierd en de gasten konden er ook fatsoenlijk zitten.

 

Twee platenspelers van het merk HTE zorgden voor het geluid van vinyl en een Numark dubbele CD-speler voor de tunetjes van CD. Als mengpaneel stond er een Dateq LPM7.2.

Soundprocessing
Direct achter het mengpaneel lag een Stereo-maxx, daarna ging het signaal naar een setje van Aphex die moest levellen en het hoog en laag iets moest versterken. Als eindprocessor stond er een MDX8000 van Behringer.

 

Tussen de soundprocessing en de stuurzender stond een Katruud voor stereo en RDS. Het geluid klonk toch echt niet verkeerd.  Ik heb op de terugweg in de auto het volume maar op 10 gezet tijdens de fijne platen.

Extra tent
Voor de keet stond nog een extra feesttent voor de extra bezoekers die dit weekend zouden komen. Groot genoeg vond ik. Of dit ook zo was voor de gigantische aggregaat die buiten stond weet ik niet.

Ongeluk
Later is mij nog een mooi verhaal verteld. Op weg naar de studio was één van de teamleden op een hond gebotst. Hij kende de hond en had hem naar huis gebracht en de bazin was nogal geschrokken.

 

Ze had gekeken of hij zijn hondenkoekjes wel wou op wou eten. Dat wou die niet volgens de vrouw, waarop de jongen zei: "Ja vind je het gek. Ik zou ook geen gebakje meer eten als ik met 50 km/h tegen een auto knalde." De vrouw moest lachen en vond het niet meer zo erg.

Jongens, bedankt voor de uitnodiging en mijn excuus voor de foto's die af en toe niet geweldig gelukt zijn en het lage aantal.