03-09-2008                                        Andy fm                                  Door: Wilco

Wat missen we ze eigenlijk toch, de zolderpiraten. Nou vandaag niet, al is het geen klassieke zolderpiraat maar zeker wel één die in deze categorie valt. Een keer door de week op een woensdagavond zijn we te gast bij Andy FM  Ergens in een grote stad midden in Twente.

 

Ja wat moet je verwachten als je bij een piraat komt die midden in een woonwijk zit? Een kleine gezellige studio die ergens in een kamer is gebouwd waar zijn uitzending plaatst vindt?

Nou nee dus, we gaan naar het achterhuis en daar bevindt zich de studio maar niet zo klein als we hadden verwacht.

 

Ruime studio

Een ruime studio en niet alleen ruim maar ook heel gezellig ingericht al zijn ze nog druk bezig met het verbouwen. Het moet nog worden afgewerkt. Dat stoort ons niet want het ziet er nu al mooi uit allemaal. Het lijkt wel een bruin café, al is het een besloten club.

 

Andy FM, zo heet de zender die op willekeurige data en tijden uitzendt, maar toch wel met enige regelmaat. Want het is natuurlijk prachtig werk allemaal. Dit station is ruim 2 jaar geleden begonnen en nog niet gepakt. Al werd het wel eens erg heet onder de voeten maar het is gelukkig allemaal goed gegaan.

 

Vader en zoon

Ook een prachtig verhaal is het team achter Andy FM. Dat bestaat uit 2 man, en wel vader en zoon. Prachtig, vertelde vader die inmiddels 51 is en vroeger heeft gedraaid onder de naam Nooitgedacht.

 

Mooie tijden maar zo lang geleden was dat niet. ‘Ik heb gedraaid toen ik 15 jaar was en ben doorgegaan tot mijn 23-ste. Dat was tussen 1972 en 1980. Mijn zoon zal het wel in de genen hebben, het kan niet anders.’

 

Het is trouwens mooi om dit duo bezig te zien en samen een hobby uitoefen. ‘En dat mijn zoon het initiatief heeft genomen is alleen maar prachtig,’ vertelde vader.

 

Vinyl

Je zal dan ook denken: die hebben wel zoveel vinyl, dat wil je niet weten, maar helaas. Vinyl is er genoeg maar niet zoveel als in de oude tijden. ‘Al het vinyl heb ik verkocht, en ja daar heb ik nu wel spijt van, maar gelukkig gaat de verzameling gewoon door en elke week komt er we wat bij hoor.’

 

Apparatuur

De jongens hebben we een vreemde opstelling van de apparatuur. Of laat ik het anders noemen: een andere opstelling dan wat we normaal zien. In veel gevallen staat de studio achter de bar maar deze staat ernaast en is ruim voorzien van apparatuur.

 

Twee platenspelers van Lenco, de L-3807, staan opgesteld en een dual CD-speler van Citronics, de CD-1. Er staat een computer met BMP maar deze wordt gebruikt voor achtergrondmuziek als er niet wordt gedraaid.

 

Soundprocessing

De processing voor de zender bestaat uit een Behringer-setje. De Autocom MDX1600 en de Dual Fex EX2100 wordt hiervoor gebruikt. Ook het mengpanel is van dit merk de DX-1000

 

Mast

We gaan eens kijken naar de mast, deze staat momenteel op 17 meter niet erg hoog. Nee dat klopt want hij staat op het laagste punt. Een kokermast verbergt zijn maximale hoogte. Na het uitdraaien staat alles op een kleine 25 meter, maar gezien het punt wat waar ze wonen zitten we op ruim 38 meter met NAP,  genoeg voor Andy FM.

 

Wat opvalt is dat ze geen 2 of geen 4 antennes gebruiken, maar 3 antennes. Dat zie je niet zo vaak maar alles werkt perfect en de beperkte hoogte is de reden dat ze er maar 3 hebben. Het zijn eigenbouw gepiekte antennes.

 

Zender

Na de mast wordt het ook wel tijd voor het hart van het geheel, de zender dus. Hier staat opgesteld een breedband stuurzender met een enkele mosfet (BLF2780), goed voor 375 watt.

 

Ik wil het team bedanken voor deze bijzondere ervaring en hoop dit duo nog vele jaren veel zendplezier toe.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wat is dit een koektrommel?

Nee, een hele oude bakelieten platenspeler

Nog wat ouds van de jaren 80 een 27Mc bak de 22 kanalen 0,5 wat de Skyline SM2010