04-07-2008         B & B Company      Door: Wilco/Richard

We gaan voor deze reportage naar het piratendorp op de grens van Salland en Twente, maar dan nog net in Salland. Het dorp dat vroeger heel veel piraten kende. 

 

Overal antennes

Tegenwoordig is het wat minder, maar toch zie je bijna op elke woning een dipooltje staan voor de ontvangst van geheime zenders. En zo nu en dan nog een zendmast. In dit dorp draait vandaag B&B, midden in de nieuwbouw. 

We hebben geen adres, maar van verre was de ongeveer 35 meter zendmast met twee breedband-dipolen te zien. De zendmast is compleet mobiel en is van het type schuif/kantel. Hij bestaat uit vier delen van 8 meter met een topbuis. Geen tooidraaien, door de breedte van de steunconstructie blijft het geheel stabiel staan.  

Dit team draait vanuit een gewone wijk, met gewone huizen, met een gewone tuin en helemaal achterin staat een gewone garage/werkplaats met zolder. Ach, daar zal dit team wel zitten, denken we. Mis. 

 

Bruin café

We moeten de trap af naar beneden. Nog een bochtje om en opeens staan we in een gezellige donkerbruine kroeg. Prachtig gewoon, compleet met gokkasten, televisie, houtkachel, plavuizen vloer en een houten bar met draaiapparatuur. Door de spiegels lijkt de ruimte heel erg groot. 

Vanuit deze ruimte draait vandaag B&B Company. Het team wordt gevormd door twee broers, allebei met echt piratenbloed. De één is bekend van onder meer Boemerang, de ander draait bij de Musketiers.  

De één is al wat ouder en weet nog dat ‘moe’ het kleine broertje over de drukke weg zette naar de piratenstudio van grote broer. Nu samen aan de band als B&B. Ze zijn donderdagnacht begonnen en gaan door tot vrijdagnacht door, dus zo’n 24 uur nonstop aan de band. 

 

Zender

De zendcombinatie wordt gevormd door een stuurzender van Telefunken, de S3161 die zo’n 110W eruit kan gooien en de eindtrap T1800 van Elenos aanstuurt. Die draait rustig op zo’n 1800 watt, maar toch wel ruim over de 2kW kan geven, als het moet.  

De keuze voor een goede fabriekstuurzender is bewust gemaakt. Zo in de nieuwbouw moet je niet gaan prutsen met zelfbouw stuurzender, die soms voor de nodige klachten zorgen, is de ervaring van de eigenaar.  

Ook de zendantennes zijn professioneel gemaakt in Italië door ‘Telecommunicazion Ferrara’. Twee stuks moeten het signaal verspreiden en dat lukt ook prima want ondanks de drukte op de band staat B&B in veel ontvangstrapporten vermeld. 

 

Studio-apparatuur

De studio is opgebouwd rondom de Behringer DX-1000, waarop aangesloten zijn twee Technics snelstartdraaitafels SL1200. Ook staan er nog twee cd-spelers maar die worden nauwelijks gebruikt. De hobby, het verzamelen van singles, is goed geslaagd. De draaibaar staat vol met het zwarte vinyl. 

Als soundprocessing staat hier nog de good-old Behringer MDX8000, met daarvoor de stereoverbreder Edison EX-1,  Ultrafex-II EX-3100. Voor de stereo gebruiken ze een stereocoder van R&S, type GC003, terwijl de RDS met de DS-RDS wordt opgewekt. 

B&B, Bedankt voor de uitnodiging, drankjes en uitleg.

 

Filmpje B & B Combinatie