06-12-2008                            Buttum FM                  door:  Wilco/Richard

De laatste uitzending van Battum FM, lezen we in de RDS dat wordt uitgezonden op 94.5 MHz. En het is geen grap, want als we er te gast zijn voor een impressie horen we dat de 8 zendantennes al zijn verkocht.

Jammer, jammer, met een het verdwijnen van Battum FM verdwijnt een stukje radiogeschiedenis uit deze hoek van Salland. Rijdend vanaf Apeldoorn op de A1 is dit zo’n beetje de eerste grote radiopiraat die je tegenkomt.

Ter nagedachtenis

Zo’n 3,5 jaar heeft dit gastvrije station met grote regelmaat marathons en mini-marathons gedraaid. Met voor- en tegenspoed. Twee jaar geleden verongelukte zendmoat Erik Poll. In een indrukwekkende uitzending werd dit via de FM-band destijds herdacht. Ook vorig jaar was het team rond de vierde december te beluisteren en ook deze marathon was ter nagedachtenis aan Erik.

Maar deze drie dagen durende marathon is ook meteen de laatste. Doordat het station dit jaar al twee keer uit de lucht is gehaald, ging het allemaal net iets teveel kosten. Dat is de reden dat Battum FM er mee stopt en de boel verkoopt. De mobiele zendmast bijvoorbeeld staat nog te koop. Iedereen mag bieden, maar je moet wel een behoorlijk spaarcentje meenemen.

Mooie topmast

Maar dan heb je ook wat. De mast heeft een tophoogte van 65 meter. Een mooie constructie met ging ronde topbuis, maar een echte vakwerkmast. Acht breedband dipolen van Aldena verspreiden het signaal door Noordoost-Nederland.

Geen superhard signaal dit keer. De twee kasten van het team zijn of defect of leeggeroofd door AT. Daarom staat er een dubbele CX als eindtrap. Geen CX250’s, maar type CX315 op zogenaamde leggers. Het vermogen bedraagt rond de 1600W. Doordat het gehele weekend de 94.5 MHz goed vrij bleef, was het signaal toch op afstand goed te volgen.

Soundprocessing

Een FM Broadcast Transmitter functioneert als sturing en geeft zo’n 10 wattjes af. De soundprocessing bestaat dit keer niet uit een cassettedeck of Behringer compressor, maar er staat een heuse Omnia-One te blazen. RDS komt uit een Katruud Pira-printje.  

In de studio, die dit keer in een grote loods is ondergebracht, staat als mengtafel de bekende Behringer DX-1000 opgesteld. Op de mixer zijn twee draaitafels van DJ-tech, type USB 2D, aangesloten. Die worden dan ook het meest gebruikt. De dual CD-speler van Denon wordt voornamelijk voor jingles gebruikt.

De laatste uitzending van Battum FM of zouden ze toch nog eens terugkeren in de ether? De tijd zal het leren. In ieder geval bedankt voor al die uren luisterplezier.

 

 

 

 

 

De naam Erik staat hoog in het vaandel en wordt never vergeten, never...

 

 

 

Zendinstallatie

 

De CX350 met hoogspanningstrafo

 

 

 

Stuurvermogen

 

Eindvermogen

Processing de Omnia One

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

6 december en de eerste kerstboom al gesignaleerd bij een piratenteam

 

 

Slotwoord

Jammer

Een team wat altijd gezellig is, serieus en toch humor.