02-04-2008                            Blokhut FM                             Door: KB/RM

Ook alweer een jong team en al even enthousiast als SDT, die we hiervoor hadden bezocht. En hier hebben we het echt over een jong, nieuw piratenteam. Ze zijn namelijk nog maar sinds februari in de lucht en nu al draaien ze de eerste grote marathon.  

Hoe zijn deze zes vrienden op het idee gekomen om etherpiraat te worden? Nou heel eenvoudig. Bij een van hen kwamen ze regelmatig in de keet achter in de tuin samen. Er stond een barretje, en opeens ook een mengpaneeltje voor de muziek en dat was natuurlijk piratenmuziek.  

Blokhut FM

Toen kwam iemand op het idee om een zender te kopen. De naam was snel gevonden. De locatie was de blokhut achter in de tuin. Vandaar de naam Blokhut FM. De meeste teamleden zijn 15 of 16 jaar oud.  

De eerste zender had een vermogen van 30 Watt. Op school werd een 12 meter hoge kantalmast in elkaar gelast. Zelfs de leraar hielp vrolijk mee. Vanaf februari is Blokhut FM meestal op vrijdag- en/of zaterdagavond in de lucht. Of zomaar eens als iemand een uurtje vrij heeft van school. Even oplieren en klaar is klara.  

Betere apparatuur

Zo langzamerhand werd de apparatuur steeds professioneler. De stuurzender van 35W werd vervangen door eentje van 50W en nu met een echte Mosfet-eindtrap. Er kwam een Behringer DX1000, twee draaitafels van DAB Audio (type T-1000) en het werd tijd voor een echte marathon. En daar zijn we dan nu om een kijkje te nemen.

 

Hulp

Voor deze marathon hebben ze veel hulp gehad van piraten in de omgeving. Voor de soundprocessing bijvoorbeeld. Die bestaat uit de Autocom van Behringer, met hulp van de bass en exciter SH3040, de voorloper van de Ultrafex. Voor de spraak staat er de Virtualizer 2024P 

De studio staat in een oude boogtent van het leger. Lekker warm door de aanwezigheid van luchtkanonnen. Als we er zijn op vrijdagavond is het al lekker druk. Kortom, ook dit team heeft succes. Ze draaien op de frequentie 90.10 MHZ (stereo en RDS) omdat alle andere FM-kanalen bezet zijn.  

Antieke kast

Heel bijzonder is de eindtrap die ze voor deze marathon hebben geleend. Het is een antieke R&S-kast met de QB750 zendlamp. En dan hebben we het over een echte lamp, want de aanhanger wordt er mooi oranjekleurig mee verlicht. Of is het toch een schemerlampje?  

Nee het is echt de eindbuis, die zon 1 kW aan energie geeft. De prachtige gloed doet het hartje van Klompenboer sneller kloppen. En dat leidt tot de citaat van het jaar: Ik wil ook een zendlamp in de woonkamer. 

Mast

De trotse eigenaar vertelt dat hij de zender via Marktplaats heeft gekocht en dat diverse fronten door roest waren aangetast. Ze zijn inmiddels vervangen door nieuwe fronten. De eindtrap wordt aangestuurd door de eigen stuurzender en Mosfet-eindtrap van Blokhut FM. 

De zendenergie gaat naar 2 dipolen die op 25 meter hoogte in de ietwat vreemde mast hangen. Het is een vrijstaande mast, maar de onderkant ziet eruit als een soort circustent. Het voordeel is dat er geen tooidraden nodig zijn. 

Gehaktballentest

Een pluspunt voor Blokhut FM is de deelname aan de gehaktballentest. Dit is het enige station van de vier dat zich hiervoor spontaan aanmeldde. Helaas voor hen hadden we net de McDrive in Hardenberg met een bezoekje vereerd. Voor de moeite geven we dan toch een: ZEVEN. 

Blokhut FM, bedankt voor de uitnodiging en we horen vast nog wel vaker van jullie in de toekomst.