18-04-2008                                        DKB                           Door: Wilco

Het is een traditie dat ik bij dit marathonteam in het zuiden van Drenthe ben. Drents Kabaal is weer een weekend lang aan de band. Een goed en degelijk team dat nu bestaat uit 8 man waarvan er 5 nog regelmatig zijn te horen op de FM-band. Als team draaien ze nu met een vermogen van 10kW, maar dat was niet altijd zo.

 

10 marathons

Bij de eerste impressie van dit team in 2005 was dat allemaal wel anders. Ze begonnen met een dubbele Mosfet en het vermogen is langzaam aan gegroeid naar het veelvoudige. Inmiddels zijn ze 10 marathons verder. Kortom, een jubileum waard. En ook voor ons. We waren ook alle tien aanwezig voor een impressie.

 

Bij deze jubileumuitzending gaat alles goed. Heel anders dan de vorige marathon die dramatisch verliep. Zo dramatisch dat ze de uitzending hebben moeten staken vanwege het slechte weer, maar ook door een defecte zender.

 

Alles is grandioos

Editie nummer 10, al vrijdag de hele dag in de lucht. Tot dan toe zijn ze zeer tevreden. De mast, antennes en de zender die is gerepareerd, alles gaat goed en alles blijft allemaal werken, grandioos. De goede voorbereiding hebben zijn vruchten afgeworpen.

 

De zender is on air en het is overweldigend hoe het signaal doorkomt en dat is ook te zien aan de vele verzoekjes die via de SMS op de PC binnenkomen. Het zijn er ruim 500 in 6 uur tijd, iedereen is heel tevreden.

 

Zendertje

De zender is en oud beesie mar zeer geliefd bij piraten. Het is een R&S-kast van 10 kW, maar ook  13kW is geen probleem om te halen, al staat hij nu nog op 10kW. Later gaat het vermogen nog wel hoger. Voordat ze in het begin de antennes eruit gaan branden, doen ze dat nu liever nog niet.

 

Het team heeft alles in eigen beheer en ook de mast die op en hoogte staat van 81 metertjes, maar er zijn al plannen om er wat onder te drukken. En dan nog steeds kantelbaar. De antennes zijn eigenbouw maar voor de koppelbalk hebben ze gekozen voor een fabrieks-exemplaar. Traditioneel wordt de mast -als hij overeind staat- gedoopt alsof het een schip is.

 

Soundprocessing

 De processing, nou die is hard en luid en dat komt compleet van een Orban-set. Als hoofd staat een 8200 te blazen met er tussen de 8200ST en een 222A als stereoverbreder. En blazen kan de Orban. Veelal wordt er van CD gewerkt bij dit team, een enkele DJ draait van vinyl. Tijdens een marathon vinden ze CD gewoon makkelijker dan vinyl. De soundprocessing moet best wel eens hard werken tijdens deze omschakeling.

 

Het vinyl komt vanaf 2 platenspelers, de Skytec TEC3020, en de CD uit 2 spelers van Philips en er zijn ook nog 2 MD-spelers van Sony als muziekbron aanwezig, Het mengpaneel is van Behringer type UB2222FX-Pro.

 

Toiletwagen?

Bijna elk team investeert wel na een uitzending, zo dus ook dit team. Alleen dit keer een wel heel vreemde investering namelijk een toiletwagen. Deze was compleet verwaarloosd, maar  ziet er nu na de renovatie bijzonder goed. Na een lang transport - deze toiletgroep kwam uit Limburg- en vele uren arbeid is de toiletwagen klaar voor de verhuur.

 

Herrie in de keuken

Alles lijkt technische gezien tip top voor elkaar maar nu dreigde er toch nog iets mis te gaan, namelijk in de keuken. De gehaktballen zijn te waterig, werd er geroepen door onze gehaktballenexpert Disco Jan.

 

Iedereen had zijn eigen mening, maar het advies van de vrouwelijke chef-kok werd compleet genegeerd, en dat was te merken. Een waterige bal kregen we voorgeschoteld die meer leek op een hamburger. Het eindcijfer was dan ook een 3,5, meer kunnen we er niet van maken. Het team was hier niet blij mee en ze hebben om een herkansing gevraagd.

 

Drents Kabaal bedankt voor de uitnodiging en voor de gezellige middag. Het nieuwe eindcijfer krijg ik nog gemaild van de Disco Jan. Spannend……..

 

Update: Na de complete metamorfose in de keuken is het eindcijfer betreft de gehaktballen op een 7,5 uitgekomen, proficiat

 

Filmpje Drents Kabaal

 

 

 

Een flesje doop bier waar de kop is afgeslagen vast gestript aan de mast

 

De oude zendmast staat er nog naast

 

 

 

 

Soundprocessing