26-09-2008                            Drents Kabaal (DKB)                         Door: Wilco

Eigenlijk had ik dit weekend helemaal geen tijd voor impressies, maar als je wilt dan ga je uit enthousiasme toch naar een piratenzender toe. Het enthousiasme wat me aantrok was het bijzondere harde signaal maar de interesse ging nog meer uit naar de mast.

 

Knap stukje staal

Deze piratengroep heeft in het verleden al vaker laten zien dat ze van niets iets kunnen maken en aldus wordt het de laatste jaren steeds professioneler. Ook de vorige keren was de mast toch wel een knap stukje staal dat ze zelf hebben gemaakt, maar het moet anders dachten de jongens. De extra kosten om de mast elke keer naar beneden moeten halen en weer omhoog (vooral bij problemen met de antennes) moeten omlaag naar nul.

 

Twee weken tijd

Dit vereist een heel andere aanpak van de mast. Aan de bestaande mast werd geslepen en gelast, maar niet in een dolle bui. Al zal je dat wel denken omdat de mast in 2 weken in elkaar is gezet. Dat was zeker flink doorwerken, want hij heeft een hoogte van wel 90 meter.

 

Het werkt…..

Een trekker, daarmee moet het lukken om hem omhoog te krijgen. En dat lukte ook. Van delen van de oude mast werd een inschuifbare mast gemaakt van drie stukken van 24 meter. Met de topbuis erbij reikt de bovenste antenne 90 meter de Drentse ether in. Het resultaat: een kaarsrechte mast en alles werkte in één keer.

 

Een mast is mooi maar daar horen ook antennes in en ook die hebben ze zelf gemaakt. Acht stuks maar wel een fabrieks koppelbalk zorgen ervoor dat alles perfect werkt.

 

Golden oldie zender

De zender is een golden oldie, een R&S-kast die tijdens mijn bezoek op 11 kW stond te blazen. Deze oude zenders willen nog wel eens haperen en dan is het toch wel makkelijk dat je kennis van zaken hebt om hem in bedrijf te krijgen en te houden. Dit laatste was dus niet het geval.

 

Tijdens de test op woensdagavond weigerde de zender dienst. Een teamlid - laten we hem de bouwvakker noemen- dacht hem wel even klaar te maken. Maar je begrijpt het al: dit werd hem niet. Een collega-piraat die wel kennis van zaken had, heeft het probleem in 15 minuten opgelost. Dan merk je toch wel dat je bepaalde mensen hard nodig hebt in deze kleine wereld.

 

Processing

Dit is niet zoveel veranderd, al is deze processing niet van hun zelf. Alles hebben ze in eigen beheer maar vreemd genoeg niet de soundprocessor. Wel is alles van Orban (8200) en doordat alles wat rustiger staat afgesteld als vorige keren klinkt het perfect.

 

Heel opvallend verder is dat ze de platenspelers van de tafel hebben geveegd. Teveel werk en de meeste komen er niet eens aan toe, was hun reactie. Twee losse CD-spelers worden gebruikt voor de muziek. Alles over de processing zelf staat in de vorige impressies te lezen.

 

Afstanden

De afstanden die ze halen zijn fenomenaal gewoon en niet normaal. Je kan wel spreken van landelijke dekking tot zelfs er buiten. Ze hebben al een extra kaart erbij gekocht van onze oosterburen Duitsland en die staat ook al redelijk vol gekalkt.

 

Om even een indruk te krijgen van waar de reacties vandaan komen: Venlo (Limburg) Oude Tonge (Zeeland), Castricum (Noord-Holland), Ameland (Friesland), Bremen (Duitsland) en Dortmund (Duitsland) en zelfs Denemarken kregen we te horen van een truck chauffeur.

 

Het keukenbezoek

Het lijkt of het team een omslag heeft gemaakt in de keuken. De vorige keer waren Disco Jan en ik nog genadeloos over de keuken en zeker de gehaktballentest. Een 3,5 kregen ze voor de bal, meer niet. Een zooitje was het gewoon.

 

Voor deze herkansing werd de culinaire kennis wat opgeschroefd. Deze keer zag het er wel allemaal heel perfect uit. Goede ballen met uitjes en saus. Een super pluspunt volgens ons, oftewel het gedeliciateerde duo Disco Jan en ik.

 

Het is duidelijk: dit team is serieus aan de gang met een flinke portie humor en zo hou je het ook vol.

 

Altijd een genot om hier aanwezig te zijn en dus tot de volgende keer.

 

Filmpje DKB

 

Helaas het was al donker op het moment dat ik aankwam dus vandaar deze nachtfoto,s