31-12-2008                                        F.P.T                                      Door: Jacob (Powerline)

Vandaag ben ik op pad richting het Foestrumer Piraten Team (FTP). Het team dat bestaat uit 10 leden, verzorgt elk jaar vanaf oudejaarsdag een marathonuitzending vanuit het plaatselijke café.

 

Slaapkoppen

Als ik aankom is het er aardig rustig in de tent vanwege de drukte van de vorige avond en iedereen slaapt uit. Maar goed dat mag de pret niet drukken en we knopen even een gesprek aan met één van de leden.

 

Straalverbinding

FTP werkt met een straalverbinding tussen de studio en de zenderlocatie, zo vertelt hij. In de studio gaat de audio de sturing in en wordt vlak bij de mast weer ontvangen om met een 1 kW zender op de FM-band te worden geslingerd. De straalverbinding werkt in de UHF-band zodat gewone tv-antennes kunnen worden gebruikt.

 

Zendinrichting

Ook bij de illegale zendinstallatie heb ik even gekeken en jazeker hier staat een mooi setje van RVR te blazen. Als sturing word er hier gebruik gemaakt van een RVR tex20 en om het af te maken een RVR PJ1000-m oftewel een 4x mosfet-eindtrap. Het setje is goed voor een vermogen van 1 kW maar staat hier mooi rustig op 850 watt.

 

Mast

De voormalige legermast is inmiddels ook geen vreemde meer voor ons en veel uitleg heeft deze niet meer nodig, dacht ik zo. Hij is volledig mobiel en bereikt een hoogte van zo 50 meter. Bovenin hangen er 4  dipolen van DB-broadcast die het team helpen om het signaal te verspreiden.

 

Soundprocessing

Als processing word er hier gebruik gemaakt van een Triple-c, voorafgegaan door een symetrix422-leveler en er tussen staat ook nog een Ultrafex. Al-met-al een leuk setje dus.  

De mixer is er ook één die we vaak tegen komen. Het is de veelverkochte DX1000 die ook bij dit team staat. Voor de muziek word er hier veelal van pc gedraaid met het programma Ots dj en ook komt er zo af en toe een CD voorbij. 

Ik wil dit team leden bedanken voor de gastvrijheid de uitnodiging en graag tot de volgende ronde.