26-10-2008                            Station H P                                         Door: Wilco/Richard

Elke keer is het weer een verrassing waar Tom-Tom ons brengt, maar dit keer was het wel een heel erg mooi plekje. Station HP helemaal onzichtbaar voor pottekijkers. Nou ja, alleen de mast met twee dipolen steken naast een stukje bos omhoog.

 

Geen feesttent?

Dichterbij gekomen zien we alleen een keet en een caravan naast de zendmast in het weiland staan. Zou dit dan een piraat zijn zonder feesttent zijn? Als we vlakbij zijn, blijkt de keet een toiletwagen te zijn. En dan zien we in het bos lichtjes branden en iets wits opdoemen. Zou dat het zijn?

 

Daar zitten ze dus, station HP, draaiend op de 96.7 MHz in stereo en RDS. Een team dat bestaat uit drie piratenteams –Blokhut FM, Pieter halve liter en N’hooks bar- uit een dorpje aan de rand van Twente. En nu gezamenlijk een eerste marathon vanuit het bos waar al een oude keet stond.

 

Wie vangt ze op?

Studio-apparatuur erin, tent er naast, een aggregaat voor de tent en nog eentje voor de zender, mast omhoog en draaien maar. Dat was tenminste donderdag de bedoeling, maar het liep anders. Bij de omhoog takelen scheurde de topbuis kapot, maar gelukkig ontdekte één van de teamleden het net op tijd en hij kon de geknikte topbuis met antennes opvangen.

 

Later waren er echte problemen met de antennes, waardoor vrijdag een kraanwagentje moest komen om de mast omlaag te halen. Allemaal foutcodes op de eindtrap. Foute boel dus. Na lang zoeken was de boosdoener gevonden.

 

Haakse connector

De haakse connector om de antennekabel netjes op de koppelbalk aan te sluiten bleek defect. Toen werd de coaxplug maar direct op de koppelbalk aangesloten en het werkte probleemloos.

 

Het volgende probleem diende zich aan. De aggregaat voor de zender was niet zwaar genoeg. Maar ook daar werd snel een andere voor gevonden. Ondertussen was het wel vrijdagavond, maar de marathon kon beginnen.

 

Blauwe Italiaan

Dit team had dit weekend tamelijk veel last van anders stations op dezelfde frequentie. Maar soms al de frequentie vrij was, zoals zondagmorgen, kwam het signaal toch nog goed binnen in Zwolle. Hiervoor verantwoordelijk waren de Prais-eindtrap van 1 kW en 2 breedband-dipolen op zo’n 25 meter hoogte. De mooie blauwe Italiaanse eindtrap gaf een kleine 1000 W af. Het geheel werd aangestuurd door een zelfbouw sturing van 20W.

 

De studio-apparatuur was behoorlijk compleet met als middelpunt de Behringer DX1000 waar 2 DAP T-1000 draaitafels met Ortofon Concorde-elementen. Een dual CD-speler van Numark stond er ook nog, maar werd weinig gebruikt. Ook hier het echte vinylwerk dus. Voor de soundprocessing waren de digitale equalizer 8024 en Autocom aangerukt. Stereo en RDS kwamen uit een Katruud-systeem.

 

Wereldkaart

Geen landkaart aan de wand, maar een wereldkaart. ‘Wat wil je met zo’n dikke zender’, was de reactie van een teamlid. Maar helaas zagen we er geen prikkertjes op staan.

 

Maar dat mag de pret niet drukken en dit team is zeker van plan om binnenkort nog een keer vanaf deze geheime boslocatie te draaien.

 

Filmpje HP

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De ludieke acties van de piraten in Twenterand vanwege het mastenbeleid