26-12-2008                           Station Hawai                          Door: Gup

 Een groepje piraten kwam bij elkaar met het idee om tweede kerstdag te gaan draaien. Zo gezegd zo gedaan, maar dit team kent ook de tegenslagen van het vak en hebben bij de opbouw van deze kerstuitzending het nodige meegemaakt.

 

In eerste instantie was de 15 kW-Prias niet op tijd klaar. De vervanger, een 10 kW-RVR, liep tijdens vervoer een kabelbreuk op. Deze eindtrap werd gauw vervangen door een 5 kW-versie. De bedoeling was om de hele dag te draaien via de 95.10 maar is door omstandigheden niet gelukt, maar het feest wat wel geslaagd.

 

Zender

De zender stond opgesteld in het midden van de tent achter de bar. Een RVR-kast, goed voor 5 kW met een Elenos-stuurzender. Hier werd het hoognodige van verwacht en dat gebeurde ook . De kast zette een prima signaal aan de band via de 95.10 MHZ in stereo en RDS.

 

Mast

De mast was in dit geval een hoogwerker van om en nabij de 55 meter. In de hoogwerker ware 8 rondstraal antennes geplaatst inclusief fabrieks koppelbalk. Het effect van de antennes was niet als verwacht omdat ze invloed hadden op het bakje van de hoogwerker. Maar al-met-al toch nog goed voor  62 dB op de tuner in Exloo.

 

Het mengpaneel was van het merk Behringer. Er werd bij dit station veel van computer gedraaid maar ook van CD’s. Dit gebeurde op een dubbele  19-inch CD speler. De opstelling van de soundprocessing zag er goed uit maar klonk daarbij ook prima.

 

Soundprocessing

Een Compellor 320-leveler moest alles op één lijn houden. De combinator MDX8000 haalde de overige piekjes er uit met daarna nog een beetje verbreding door de bekende Behringer Edison. De stereocoder was van het merk AEV en deed goed zijn werk met daarbij ook een AEV RDS-coder voor de regeltjes tekst.

 

Uitkleden

Voor het bezoek aan dit team had ik mij warm gekleed omdat ze in een feesttent zaten. Eenmaal binnen moest ik mij eerst ontdoen van mijn trui door de warmte van zowel het vuurkanon als de RVR-kast. Het draaigedeelte was achterin de tent met hier en daar een stamtafel. In de tent lag een houten vloer zodat je niet in het gras liep. Kortom in de puntjes voor elkaar.

 

Zendertje te koop?

Ook was er nog een team aanwezig uit Overijssel die erg belang had bij de zender van Hawai. Het was lekker gezellig in de tent, terwijl het nog maar één uur ’s middags was. Na een hapje en en drankje ging mijn reis weer verder. Kortom een station van Amstel tot zender alles was aanwezig.

 

 Ik wil het station bedanken voor de aangeboden drankjes en hapjes en graag tot volgend jaar.