29-11-2008                            Horizon FM                                        Door: Jacob

Het is alweer een vrije vrijdag en op een gegeven moment belt iemand mij met de woorden: vanavond gaan we naar de Noordoostpolder. Oké, half 8 in de auto en die kant maar op richting Horizon FM.

 

In Sneek was het signaal op 98.1 MHz al aardig waarneembaar, alleen hier en daar een ruisje op de stereo en geen RDS, dat ze overigens wel meezonden.

 

Schuurfeest

Het Horizon-team bestaat uit 6 man die elk jaar een terugkerende marathon houden die is gekoppeld aan een schuurfeest. Op vrijdag en zaterdagavond ontvangt het team dan diverse artiesten en ook geven ze opkomende artiesten een kans.

 

Aangekomen op de plaatst bestemming maakte ik direct even kennis met de jongens achter deze etherpiraat. We belandden al snel in het draaihok. Voor het goede geluid dat dit team op de radio produceerde, viel de apparatuur reuze mee.

 

Soundprocessing

Er werd hier namelijk gebruik gemaakt van tamelijk eenvoudige soundprocessing, bestaande uit een Autocom pro en een Tubefex, beide van Behringer. Als mixer gebruikte dit team de welbekende DX1000.

 

Verder stond er een dual CD van Numark en kwamen er diverse plaatjes uit de laptop en het programma BPM. Op één foto zie je ook de audioapparatuur voor de zaalversterking.

 

Mobiele mast

Op naar de mast. Die was volledig mobiel en kan een tophoogte bereiken van zo ongeveer 50 meter, maar op het moment dat wij aankwamen stond de mast niet volledig uit. Dit vanwege de harde wind en uit voorzorg stond hij iets lager om schade te voorkomen.

 

Wel zaten er in de mast 4zelfbouw breedbanders en die verspreidden het signaal prima over de polder en -zeker weten- ook een mooi stukje Friesland in.

 

Zender

Niks geen fabrieksapparatuur hier. Er stond gewoon een 4 x CX250b die lekker werd opgestookt tot een goeie 2 kW. Daarvoor stond een zelfbouwsturing.

 

Ik wil Willem bedanken voor de rondleiding, en de rest van het team bedankt voor de gezellige avond en de genuttigde sapjes. Op de terugweg nog even lekker mee geluisterd. We komen volgend jaar graag terug.