26-10-2008                                        Höwer FM                              Door: Wilco/Richard

Vanuit het Twentse land draaide dit weekend Höwer FM. Het team bestaat uit zeven neven. Een familiezender dus. Oftewel in echt Twents ‘One big family’ zoals we op de t-shirts konden lezen.

 

Höwer FM is niet zomaar een station, maar één met een wel heel bijzondere uitstraling. Geen gammele partytent op een modderige ondergrond, maar zowaar een professionele feest-gelegenheid. Licht, garderobe, laser, plasma-schermen, gigantische geluidsinstallatie, planten en palmen. En o ja, ook nog een illegale FM-zender.

 

RVR-kast

En daar kwamen we natuurlijk voor. In het weiland stond een mooie RVR-eindtrap die zo’n 3 kW uitspuwde. De sturing ontbrak bij deze mini-kast. Daarvoor gebruikte dit team een aparte stuurzender en mosfet tussentrap die 400 watt blies.

 

Het zendvermogen met een frequentie van 97.3 MHz verdween via een dikke coax naar de zes breedband-antennes en fabriekskoppelbalk. De echte Italiaanse dipolen hingen bijna 50 meter boven het Twentse landschap.

 

Veel verzoekjes

Daarvoor werd een mobiele schuifmast gebruikt, die eigenlijk nog iets hoger kon, maar door een defect moest één deel van 12 meter in zijn hokje blijven. Maar ondanks het niet al te hoge vermogen en masthoogte ging het fantastisch met de verzoekjes. Van dichtbij, maar ook van ver weg.

 

Op het podium tussen de spotlights stond de draaibar opgesteld. Dit team draaide met de Dateq Apollo als mengpaneel. Daarop waren de twee echte snelstarters Technics SL1201 op aangesloten voorzien van Tonar Banana-elementen.

 

50% vinyl

Verder stonden er ook nog twee CD-spelers van Pioneer, type CDJ-100S. Een laptopje stond paraat voor sponsormeldingen en de stationsong van Silvia. Tijdens onze aanwezigheid werd om-en-om gedraaid. Pardon, geen 100% vinyl in Twente? De tweede draaitafel was kapot. Dus vandaar.

 

Soundprocessing

En de soundprocessing, je zou zeggen daar in het hart van Omnia-land staat minstens een Omnia 3FMT. Maar nee hoor, niks geen digitale processing. ‘Gewoon’ een MDX8000 van Behringer, met daarvoor de Dominator 720 van Aphex, die de echte klappen opving.

 

 In het rack ontdekten we ook nog de Ultrafex EX-3100 voor wat frisser hoog en extra laag. Om het audiogedeelte af te ronden: verder stonden er nog twee 19-inch kastjes. Eén met Katruud/Pira RDS-encoder en de ander was gevuld met een Katruud stereocoder.

 

Videoclips

En zo nu en dan werd er zelfs vanaf een andere laptop een videoclip gestart die prachtig via de grote plasma-schermen in de hele tent was te zien. Het geluid van de clip ging via het mengpaneel de zender op. Op andere momenten waren op de grote schermen foto’s van feestgangers of sponsorvermeldingen te bekijken.

 

Kortom, prima voor elkaar.