15-11-2008                            Station IJsseldijk                      Door: Wilco/Richard

Vanuit Zwolle bereiken we via een prachtige toeristische route door de polder de marathonzender station IJsseldijk. Op een ideaal plekje, afgelegen en tegen een dijk aan. Vooral zomers moet het hier goed vertoeven zijn.

 

Jong station

IJsseldijk is een jong team van vijf personen dat sinds april aan de band zit. Ze hebben de complete studio en zendinstallatie van een piraat opgekocht en in een keet geplaatst. Daarmee draaien ze geregeld door de week ’s avonds een platenprogramma.

 

En nu eens een keer een wat langere marathonuitzending van donderdagavond tot zaterdagavond. Bij deze marathon zat het allemaal niet mee. Allereerst ging de stereocoder kapot, waardoor er in mono en RDS werd gedraaid.

 

Brommetje

Daarnaast had dit team last van een brom in de modulatie. De hele donderdagavond is geprobeerd om dit te verhelpen. Een nieuwe modulatiekabel naar de zender en ook een aparte voedingsleiding zodat alles op één fase was aangesloten. Het hielp niks, de brom is gebleven. Gelukkig was het enthousiasme er niet minder om.

 

De vaste frequentie van dit team is de 90.10 MHz. De antennes zijn namelijk op deze frequentie afgepiekt. De eerste zender met een BLF177 als eindtor (70W) is inmiddels vervangen door een enkele mosfet, goed voor ruim 340 W.

 

Veel prikkers

Ook de mast is sinds enkele weken fors verhoogd. Had deze eerst een hoogte van 20 meter, nu draaien ze met een kantelmast van zo’n 36 meter. De zender en twee dipolen zorgen voor een goede verspreiding van het signaal, zo blijkt uit de vele prikkers op de landkaart. Uit zowat heel Noordoost-Nederland zijn reacties gekomen.

 

Dit team laat zien dat de piraterij open staat voor integratie, want één van de teamleden is geen witte Nederlander, maar een gekleurde Nederlander. En hij proat gewoon plat, hartstikke plat. 

 

Apparatuur

De apparatuur bij IJsseldijk bestaat uit een mengpaneel van DAP Audio, waarop een dual CD-speler van XXL, type CDX10 en een draaitafel van Akai zijn aangesloten. Ook een pc met het programma Winamp stond paraat en werd ook zo nu en dan gebruikt.

 

De soundprocessing bestaat uit de Autocom MDX-1400 en Tube Composer. Voor de spraak gebruiken ze de echo van een Phonic DFX256.

 

Zaterdagavond rond 19.00 is de marathon van IJsseldijk beëindigd en heeft een collega-piraat de 90.10 MHz overgenomen.

 

Bedankt voor de gastvrijheid en het kopje snert, dat goed smaakte.

 

Filmpje IJsseldijk