01-06-2008                            Jaapies Bar                              Door: Wilco

Thuiswedstrijden voor mij dit weekend en het waren er 2 zelfs, het Ommer Kabaal en nu ook de Jaapies Bar. Twee verschillende piratengroepen maar ze kennen er elkaar goed. Maar waarom dan 2 piraten op de band die bijna tegenover elkaar zitten?

 

Het is simpel: miscommunicatie. De Jaapies heeft een mast gehuurd in dezelfde week dat Ommer Kabaal ook wilde draaien. een week later kon niet want deze mast was bezet.

 

Door prima overleg hebben ze besloten om te gaan draaien op 96.50 Mhz in stereo en RDS. Jaapies Bar team bestaat uit een formatie van 5 man. Een deel van Reestdal Team en van Rieksie FM.

 

Stofwolken

Onderlinge wrijving is er niet. Sterker nog, het was gezellig buurten bij elkaar. Bij aankomst trok de lucht van het feest van de avond ervoor je in je neus. Maar ook de stof die meekwam bij vegen. Volle bak was het zaterdagavond geweest en machtig gezellig. Maar daar is niet alleen om te doen. Het zenden, daar gaat het natuurlijk om.

 

Zendapparatuur

De zender is van het kaliber dat je in deze regio eigenlijk nooit tegenkomt. Een enorme grote zender van Telefunken staat er. Als je deze zender ziet zou je zeggen dat het een 10kW-zender is, maar niets is minder waar.

 

Het is een 1000 Watt zender, passief gekoeld. Zonder ventilatoren maar met alleen koelblokken. De stuurzender dat is geen Telefunken maar een R&S. In de mast van 83 meter zitten 4 splinternieuwe Sirio-antennes met de daarbij behorende koppelbalk.

 

Processing

Dan de processing. Deze is bijzonder ruim voorzien van meerdere apparaten en geen allerdaags materiaal voor een piraat. Een Orban 464A co-operator werd gebruikt als leveler om vervolgens de Masterflow van Drawmer type DC2476 (digitale driebands mastering-processor) in te gaan om vervolgens de analoge vijfbands Inovonics 250 te laten werken.

 

Daarna komt de stereocoder aan de beurt van AEV Starlight-2 en de RDS2000. Dan zijn we nog niet klaar daarna gaat het signaal naar de compostie processor CP803 van Modulation Sciences voor de clippers en dan pas gaat het signaal de zender in.

 

Veel singles

Het groeit elke week weer en dat zie je vooral aan het single-gebruik. Zo was hier 2 jaar geleden nog een klein platen bakje te zien met vinyl en de rest cdís. Nu is er geen enkele cd meer te vinden behalve 1 voor de jingles, waar er 11 op staan. Voor de rest is het singles, singles en nog eens singles.

 

Hiervoor worden 2 verschillende platenspelers gebruikt maar wel met dezelfde elementen van Ortofon, type Concorde. Het mengpanel is en D&R Discom 4.

 

Stem kwijt

Hier wordt ook in de nacht voor 100% van vinyl gedraaid en dat is te merken. Bij veel teamleden is de stem behoorlijk minder geworden door al dat gepraat vele uren lang. Het is mooi en je moet er wat voor over hebben, ook al betekent dat zeker 2 dagen de stem kwijt, vertelde een teamlid. Zijn broertje vond dat wel eens lekker, mooi rustig nu, vertelde hij lachend.

 

Ook de catering is goed voor elkaar. Een snackkar staat buiten klaar voor de warme hap. Een goede uitkomst en ideaal zowel voor ons als voor de bezoekers.

 

Jaapies Bar, ik ben onder het stof  weer thuis gekomen maar het was mooi.

 

De eindtrap

 

 

 

Stuurzender

Dit kleine aggregaat was maar nodig voor het grote gevaarte.

Soundprocessing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De troep van de vorige dag wordt opgeruimd

 

Terwijl hij nog ligt te slapen