23-08-2008                            Kats van de Kaart                               Door: Wilco

Dit keer zijn we bij een station waar ik vorige week ook al was. Toen kon ik ze niet vinden. Niet raar, want deze marathonzender was helemaal nog niet in de lucht. Een verkeerde planning dus.

 

Maar nu zitten ze wel in de lucht op de 95.90 MHz in stereo en RDS. De weg naar dit station was niet zonder gevaren. De regen had de route bijna onmogelijk gemaakt maar we komen er door, weliswaar met matige snelheid.

 

Verhalen gelezen

Een zender die voor het eerst aan de band zit. Het team dat bestaat uit 8 man houdt gelijk al een marathonuitzending. De inspiratie van dit team –zonder piratenverleden- is gekomen door het lezen van verhalen over marathonzenders.

 

De link was snel gelegd en dit gaan wij ook maar eens proberen. En het lukt allemaal vrij goed, moet ik zeggen. Een locatie was al snel gevonden maar ook een tweede locatie is geen enkel probleem. Dus met de medewerking uit de buurt zit het wel goed.

 

Zendinstallatie

De mast, die was er dus niet maar zijn volop te verkrijgen en zo staat er een 45 meter hoge zendmast met erin 4 semi-breedband antennes. Een home made-setje maar wel goed voor 5 kW maximaal. Ook de koppelbalk is home made. Ze gebruiken een eindtrap van RVR VJ2000 die 2kilowatt leverde. Als stuurzender stond er een Pascal 52.

 

Het team is donderdagnacht om 00.30 uur begonnen en gaat door tot zondagavond 19.00 uur.

De nodige maatregelen zijn genomen om alles zoveel mogelijk uit het zicht te plaatsen. Af en toe lijkt het wel een legerplaats met al die omheining en camouflagenetten.

 

De studio ziet er gezellig uit. Alles bevindt zich in een kleine tent maar die is keurig aangekleed. De studio is getimmerd van planken waar normaal aardappels inzitten en hiervoor hadden ze nog zat hout over, dus ook de vloer is van dit materiaal. Alles geeft een mooie sfeer.

 

Veel wordt er van CD gedraaid. Dit komt van 2 losse CD-spelers van Philips maar ook wordt er van vinyl gedraaid, maar in minder mate. Hiervoor staat ook maar één draaitafel opgesteld, van Gemini, type XL-200. Het mengpaneel is van Behringer de DX-1000.

 

DSPX-mini

De soundprocessing klinkt verder prima. Een DSPX-Mini staat hier dan ook aan het hoofd met daarvoor een Symetrix 422 AGC-leveler.

 

Tot zover heeft het team het prima naar zijn zin en ze hebben al besloten om de uitzending volgend jaar zeker te herhalen.

 

Ingezonden foto's