21-12-2008                                         De Kleine Piraat & De Grol FM   (GLD)                             Door: Bram

Vandaag op de fiets naar een gezellig piratenstation dat onregelmatig uitzendt op de FM-band vanuit de Achterhoek. En dat alles onder het motto ‘’gezelligheid kent geen grenzen’’. De Kleine Piraat bestaat uit één persoon, vandaag is De Grol FM te gast, ofwel een duo-uitzending van 2 personen.

 

Mast

De mast is een zelfbouwconstructie die in totaal zo rond de 40 meter hoog is. Vandaag staat hij op een 35 meter, dit vanwege het weer. Om precies te zijn is het een kantel/schuifmast. Dat alles is binnen een half uurtje opgezet.

 

Zender

De zender is een mooi exemplaar van D&B 2500. Deze staat rustig op 1,5 kW te draaien omdat er niet meer uit kan komen vanwege de stoomvoorziening. Voor de eindtrap staat een stuurzender van CTE.

 

Studio

In de gezellige studio, ook wel de jachthut genoemd, staat achterin het draaifornuis. Een lekker compact meubel waar alle apparatuur in staat. De apparatuur bestaat uit 2 draaitafels van Technics de SL-1210, het mengpaneel een Dateq LPM 7.2, 2 CD-spelers van Sony en wel de CDP-XB 920. En als laatste voor de jingle’s gebruiken ze ook nog een MD-speler van het merk Sony. Als microfoon is er een Behringer B1 aanwezig met daarvoor een Behringer  Shark DSP 110 voor de fantoomvoeding en een Boss Digital echobakkie. Erg opmerkelijk is de RTW-piekmeter, een professionele  vervanger voor de overbekende DAP ledbalk.

 

Soundprocessing

De soundprocessing staat onder in een flightcase, daarin zitten de Symetrix leveler, Aphex-204 (Exciter en Big Bottom) en de stereoverbreder Edison van Behringer. In het rack ook een de stereo/RDS van Katruud.

 

Problemen

En helaas had dit station, net als vele anderen, de nodige opstartproblemen en niet zo heel klein ook. Eén van de 3-fasen hoofdzekering ging kapot, waarschijnlijk omdat er een andere stuurzender voor stond die meer stroom trok en dat kon de hoofdzekering van het huis niet aan. Daarom is er besloten de 2,8 kW die de kast maximaal kan geven rustig op 1500 watt te laten draaien.

 

Dan rest mij niks anders dan de Kleine Piraat en de Grol FM te bedanken voor de gezelligheid en de drankjes. En tot de volgende keer!

 

Filmpje Kleine Piraat en Grol Fm