19-09-2008                            Kooiplas FM                           Door: Wilco

Dit weekend staan we in de weilanden die even het domein zijn van een etherpiraat. De koeien grazen rustig door alsof er eigenlijk niets aan de hand is, en eigenlijk is dat ook zo. Elk weekend wordt het vee wel ergens verdreven om eventjes plaatst te maken voor een marathonuitzending.

 

Dit keer zijn we uitgenodigd bij Kooiplas FM draaiend op de 97.00Mhz. Een team dat zo’n 10 jaar bijna als hekkensluiter fungeerde van de zomermarathons. Maar daar is nu niets meer vanaf over, want de marathons gaan de komende maanden gewoon door.

 

Lang zendverleden

Dit is vooral een ouder team van verschillende team waaronder de Twentse Ross (FM), Albatros met de Blanke Parel (FM), Zonnestraal (Mw) Oude Wielewaal (Mw), Eenzame Bouwvakker (FM), Waldolala vanuit Limburg (FM), Morgenzon (FM) en de Paradijsvogel (FM). Allen met een zendverleden, waarvan sommigen een behoorlijke tijd terug gaan in de geschiedenis.

 

Oude Wielewaal vertelt:

In 1966 zijn we aanbeland, toen de Oude Wielewaal zijn eerste signaal aan de band bracht. Weliswaar was het signaal heel erg klein, vertelde hij. De buurman kon nog net meeluisteren. In 1968 kwam daar verandering in. Een echte zender met wat meer vermogen werd aangeschaft en dat resulteerde gelijk in een groter luisterpubliek.

 

‘Elke zondag zat ik op de band op de middengolf van 9 uur tot een uur of 1 in de middag. Schitterend, dit heb ik 5 jaar gedaan en toen was het gebeurd. De RCD -nu AT- kwam een werkbezoekje afleggen.’

 

En hij vervolgt: ‘Ik schafte wel weer een nieuwe zender aan, maar de lol was er wel af, dus geen vaste dagen meer. In 1980 ben ik gestopt zoals de meesten stoppen vanwege de kinderen, noem maar op.

 

Zijn hobby vinyl verzamelen die blijft en tijdens de steekproef was gelijk duidelijk dat hij kennis had van zaken. Er werd een titel genoemde en hij wist op welke elpee het stond. Niet zo moeilijk, denk je? Als je 22.000 platen hebt is het wel een prestatie.

 

De Zonnestraal aan het woord:

In 1969 is het andere teamlid de Zonnestraal begonnen, ook op de middengolf. ‘Het is lang geleden en het noemen van de zenders waar we toen mee zaten is wel even graven in het geheugen. Vier maal een 807 dat weet ik nog en later gebruikte ik andere buizen. Ze werden toen lange Jan genoemd maar het type is me niet meer bekend,’ vertelde hij lachend.

 

‘Wel een dubbele EL34 heb ik gehad, maar het kon ook wel de modulator zijn geweest. Waar blijft de tijd? Ik zie het zo nog voor me maar veel dingen zoals type zenders blijven je niet meer bij. Namen van de bouwers dat zijn wel dingen die me altijd bijblijven.’

 

Eigenlijk lijkt dit wel een impressie over oud-piraten, maar na deze technische verhalen uit de oude doos en verhalen over oud AT-ers gaan we maar weer naar 2008.

 

Kooiplas FM

Bij Kooiplas moest er dit jaar eens wat nieuws komen. Het team heeft flink geïnvesteerd in de processing en een splinternieuwe Orban 8500 ligt achter in de auto. In de auto? Dat ding hoort toch achter het mengpaneel te staan? Juist maar het werkt allemaal niet. ‘Schei toch uit. Met het opstarten van de zender was het al mis. Dan denk je alles voor elkaar te hebben en dan is het nog knooien,’ vertelde een teamlid.

 

Donderdag om half negen in de avond ging de zender aan maar dit was niet goed. Zeventig ohm op het systeem wat 50 ohm moet wezen. Een losse binnenplug, dit kan gebeuren maar daarna ook problemen met het aggregaat. Wachten op een ander dus.

 

Orban-problemen

Ook de muziek klonk nergens naar. Een nieuwe soundprocessor en tijdens proefdraaien klonk het als een klok maar tijdens de generale klonk het gewoon niet, dus er staat nu een Orban 8200 achter. De nieuwe mag weer terug om te kijken wat het probleem is. ‘Deze dingen gebeuren maar aangezien we maar één keer per jaar draaien wil je dat natuurlijk niet.’

 

Studio

De studio zag er helemaal piekfijn uit. Hier is echt aandacht aan geschonken. Alles ziet er gewoon strak en verzorgd uit. Twee draaitafels van Technics, de SL1200Mk2 met Stanton 500-elementen en 2 CD-spelers van Denon, type DN-1000F en een MD-speler van Tascam, de MD-301 zijn de muziekbronnen die zijn aangesloten op het mengpaneel van Soundcraft, type  D Mix1000.

De RDS is van AEV, de RDSM3900 met een losse unit om hem te programmeren.

 

Mast

De mast stond er zeer strak bij met een hoogte van 82 meter. Bovenin 6 eigenbouw breedband antennes erin maar wel een RVR-koppelbalk. Het vermogen dat op deze 6 stokken werd gestookt bedroeg 13kW, maar ze hadden de zender ook al over de 15 kW gehad.  De antennes kunnen 2 kW per stuk aan, dus ze gingen al iets over de limiet heen.

 

Zender

De zender en de tussentrap zijn van het merk RVR en de eindtrap is een Elenos T10.000 met als zendbuis de 3CPX10000

 

Op de vraag wat vind je nu leuker: 15 kilowatt of 1 kilowatt? Het antwoord was kort en ook zeer snel gegeven: Zit je met 1 kilowatt, dan word je van alle kanten van de band geblazen. Maar 1 kilowatt is leuker

 

Ik wil het team bedanken voor deze gezellige en informatieve middag en bedankt voor de catering. Een broodje frikadel bij gebrek aan de ballen.

 

Filmpje Kooiplas Fm

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zonnestraal en de Oude Wielewaal

 

Programmeer unit voor de AEV RDS