22-03-2008                                         Kuhstall Rocker (D)                        Door: KB/RM

Piraten met hart voor het Nederlandstalige lied, die heb je toch alleen in Noordoost-Nederland? Mis, want ook in Duitsland zijn er etherpiraten. Klompenboer is uitgenodigd bij een station zo’n 10  kilometer over de grens. Station Kuhstall Rocker met een minimarathon tijdens Pasen.

Hier sind die……

Het lukt ons pas in Duitsland om het station te ontvangen op 94.3 MHz in Stereo en RDS. Hier sind die Kuhstall Rocker, staat er op het RDS-display. De uitzendlocatie is daarna snel gevonden.

 

Het is bijna net als bij een marathonzender in Nederland. Een buitenweggetje, een boerderij met schuur en daarvoor een partytent. Auto’s langs het smalle modderige weggetje maken het beeld compleet.

Hoge zendmast?

Alleen één belangrijk ding ontbreekt. Een hoge zendmast. Aan de gevel van de schuur is een tamelijk korte mast gemonteerd, met daarin vier zendantenne’s. De onderste antenne komt nauwelijks boven de schuur uit. Vandaar dat het bereik niet al te groot is.

 

Desondanks is de stemming uitstekend op deze zaterdagmiddag. De zender is om precies 12 uur aan gegaan en het is al erg druk binnen. Binnen zijn minstens 40 gasten die zorgen voor een aangename sfeer. Piraterij leeft dus ook in Duitsland.

Zender

Ook de zendapparatuur is prima voor elkaar. De zender bestaat uit een zelfbouw stuurzender van zo’n 35 Watt. Daarmee wordt een Italiaanse buizen eindtrap van ERTI aangestuurd die op vol vermogen 1 kW kan leveren, maar nu op ongeveer 800 Watt staat afgesteld. Dit vanwege de lage opstelling van de antennes.

 

Op de draaibar staat de DX-1000 als mengpaneel. Links en rechts staan diverse laptops opgesteld. Eén is voor de ontvangst van SMS-berichten. De andere laptops zijn van de DJ’s die allemaal hun eigen laptop met muziek meenemen. Iedereen gebruikt Sam Broadcaster om de muziek af te spelen.

Soundprocessing

In het 19-rack staat nog wel een dubbele CD-speler, maar die wordt niet gebruikt. Het rack is verder gevuld met soundprocessing. Hier wordt de bekende Behringer-airchain gebruikt, met als kopstuk de MDX-8000 en daarvoor de stereoverbreder Edison, Ultrafex Pro en een Composer die werkt als leveler. De soundprocessing is door een van de DJ’s voor deze marathon bij elkaar verzameld.

 

De stereocoder is van het type 16 maals oversampling en is door een Duitse bouwer gemaakt. Het ziet er mooi uit, compleet met led-meters voor insturing en een ledje dat gaat branden zodra de ingebouwde clipper wordt aangesproken. Ook de zelfbouw RDS is in een mooie behuizing geplaatst.

Veel energie is er gestoken in het verzamelen van apparatuur en het gezellig maken van de uitzendlocatie. Compleet met een goede catering met lekkere hapjes. Een hoge mast het deze marathon die tot eerste paasdag in de  avond duurde, had de marathon uitzending compleet moeten maken. Helaas waren alle bekende huurmasten uit Nederland al verhuurd vanwege de paasmarathons.

Duitse piraten

De pret was er  niet minder om, want een marathonzender is in Duitsland niet alledaags. De meeste piratenzender zijn eenmansstations die vanuit huis draaien met meestal een enkele Mosfet of CX-eindtrap. Ook de vijf teamleden van Kuhstall Rocker zijn op die manier actief, maar voor deze marathon hebben ze de koppen bij elkaar gestoken en een zwaardere zender aangeschaft.

 

Het Duitse Agentschap Telecom (Reg TP) is veel actiever dan de Nederlandse collega’s. Opsporingsambtenaar Adamski pakt  piraten snel aan. Een deel van dit team wilde rondom Oud- en Nieuw ook drie dagen uitzenden, maar dat feestje werd al na een paar uur verstoord door de komst van Adamski en Polizei.

Bewaking

Daarom was er dit keer bewaking ingesteld. Vanuit een caravan een kilometer voor de uitzendlocatie hielden twee personen al het verkeer in de gaten. Zodra ze politieauto’s zien, drukken ze op  een knop waardoor in de studio een luide zoemer afgaat.

 

Kortom, de piratenmarathons beginnen ook bij onze Oosterburen te leven. We kunnen alleen maar zeggen dat het bij dit zeer gemudlich was bij deze marathonzender. De sfeer was prima tot uitstekend en de DJ’s waaronder één vrouwelijk, waren zeer gastvrij.  Zelfs de plaatselijke krant was een hele tijd aanwezig.

Wij bedanken de teamleden van Kuhstall Rocker voor de uitgebreide informatie en hopen dat ze nog vaker zullen draaien.  

Een deel van het Kuhstall-team is op woensdagavond te beluisteren via internetradio: www.lifestyle-radio.eu.

Filmpje Kuhstall Rocker       Kuhstallrocker - Ein freies Land, so sagt man.mp3

 

 

Eindtrap de Erti EB1000 met de 3CX800A7 buis

Eigenbouw stuurzender PLL met dipswitch en regelbaar vermogen

 

Soundprocessing

 

Op stelling van de studio

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ook de Paashaas mocht niet ontbreken om nog wat extra sfeer erin te brengen

Voor de avond werd een veewagen omgetoverd tot een war BBQ feest

 

 

Koffie met vele soorten gebak dat kennen ze wel

 

 

 

 

 

 

Of het een gebruik is om wat mee te nemen tijdens deze uitzending weet ik maar het ziet er goed uit

En wat enkele natuur foto's geschoten op de terugweg naar Nederland