05-04-2008 LOL FM Door: KB/RM
Geen KUS, KOS, maar LOL. Daar zijn we voor een reportage. De LOL draaiend vanuit het noorden van Twente op 97.6, in stereo en RDS. En hard dat ze waren. Reden om ze niet Lokale Omroep, maar Landelijke Omroep te noemen.
LOL is een marathonteam, dat bestaat uit zo’n 25 personen, die allemaal weer deel uitmaken van kleinere piratenteams. Een paar keer per jaar zenden ze samen uit met een grote zender. En dit weekend voor de eerste keer in 2008 in de lucht.
Het team kende in het verleden de nodige opstartproblemen bij de weekendmarathons, maar nu ging echt alles goed. Vrijdag, aan het eind van de middag is de mast omhoog getrokken. Een uurtje later was alles afgeregeld en stond er een strak signaaltje aan de band. Een hard signaal en goed geprocessed geluid. Tot maandagochtend 10 was het de bedoeling om te draaien.
Dit team heeft alles op het zendgebied in eigendom. De zender, een Telefunken-kast en de 75 meter hoge mast. Ook de koppelbalk en 8 zendrossen zijn Doordat het team op een heuveltje zat, net buiten het dorp, is de effectieve antennehoogte nog wel een paar meter hoger.
LOL draaide op een voor Twente bijzondere frequentie, namelijk de 97.6 MHz, waar normaal geen echte kanonnen op draaien. Alle andere bekende frequenties waren bezet, dus er zat niks anders op om uit te wijken.
De 97.6 zorgde in Zwolle in ieder geval voor een perfecte ontvangst. Het is hier in ieder geval een beter alternatief dan 97.3, maar in het hoge noorden is het weer een minder goede frequentie. Over het algemeen waren de reacties uit alle hoeken toch erg goed. De dB’s waren ongekend hoog.
Verantwoordelijk voor de goede ontvangst was de Telefunken-kast die op ruim 12 kW draaide. Het vermogen ging acht zelfbouw-antennes in met eveneens een eigenbouw koppelbalk. De bovenste antenne stond zo’n 76 meter vanaf de grond. Een groot aggregaat van maar liefst 250 kVa zorgde voor de juiste spanning in het veld.
De studioapparatuur stond opgesteld in de keet die tegen de feesttent was geplaatst. Het hart werd gevormd door de Yamaha mixer, MG 16-4. Een mengpaneel dat je niet erg vaak ziet in piratenland, maar zeker in de thuisstudiowereld erg populair is. De teamleden draaiden vooral van vinyl, waarvoor 2 platenspelers van Stageline, type DJP-202, met Ortofon Concorde-elementen, stonden opgesteld.
Processing
Verder waren er nog twee CD-spelers, ook van Stageline, type CD-160PJ. En één teamlid vertelde voorzichtig vooral van MP3 te draaien. Zo’n harde schijf had hij zelf meegenomen. Vanuit het mengpaneel ging het geluidje naar de soundprocessor, de Omnia 3Fmturbo stond in het rack.
We dachten eerst aan een Orban, omdat het warme hoog net ontbrak, maar we zaten er toch weer naast. Het geluid van de Omnia was erg hard, maar toch fris genoeg om urenlang naar te luisteren. De RDS kwam uit een encoder van AEV, type RDSM-J900.
Een prima sfeer en ook prima balletjes gehakt, zo mochten we ondervinden. Een 8,5 krijgen zij dit keer. Maar we hadden honger, dus misschien is het cijfer een beetje vertekend. Maar toch.
LOL, bedankt voor de uitnodiging, en gefeliciteerd met het uitdraaien van de marathon.
76 meter
12Kw op de klok
250KVA aggregaat
Soundprocessing
Echokastje
Deze verhouding begreep ik niet helemaal een waterbar en een heater ervoor
Een 8,5 puntenscore