06-12-2008                            Bugs Bunny en de Marantz                  door:  Wilco/Richard

Al van ver zien we de hoge mast van radio De Bugs Bunny en de Marantz, draaiend vanuit een Twentse stad. Dit team draait eens per maand op de zaterdagmiddag en -avond een platenprogramma via de 95.4 MHz in stereo en RDS.

 

Een knots

De veertig meter hoge mast trekt direct onze aandacht. Zo’n knots en dat midden in een woonwijk. Dichterbij gekomen blijkt het te gaan om een schuifkantelmast van prima kwaliteit. We denken dat het zelfs een professionele fabrieksmast is. Of toch niet?

 

Binnen in de studio krijgen we te horen dat de mast zelf is ontworpen en gefabriceerd. Na afloop van een zaterdagje zenden zakt hij weer in elkaar om tenslotte te worden gekanteld. Vanaf de straat is er helemaal niks meer zichtbaar.

 

Radio Buggs Bunny en de Marantz is een station met geschiedenis. De Buggs Bunny is maar liefst tien keer gepakt, maar gaat dus stug verder. De laatste jaren draait hij samen met de Marantz.

 

Goede catering

Niet alleen de mast en de studio zijn prima voor elkaar, ook de catering is toppie-toppie. Tijdens ons bezoek is net één van de vaste sponsors, een cateringbedrijf, langs geweest. Die schuift tijdens elke uitzending belangeloos een fors buffet naar beneden. Als we binnenkomen staat iedereen dan ook lekker te smikkelen en zien we gehaktballen, snitzels en andere vleesgerechten voorbij komen.

 

Helaas zijn wij daarvoor net bij een minder smaakvolle snackschuur langs geweest. De balletjes gehakt kunnen we niet weigeren en dat smaakt perfect. Een zaterdag zenden is ook hier een prettig sociaal gebeuren geworden. In de studio is het gezellig druk en zien we diverse Twentse piraten.

 

Soundprocessing

Ondertussen vertelt Buggs Bunny het nodige over de soundprocessing. Want daarvoor staat een indrukwekkende rij aan 19-inch kastjes opgesteld. Schrijft u even mee?  Er staat van boven naar beneden: een equalizer voor het geluid in de studio. De Virtualizer Pro van Behringer voor galm op de spraak. Daaronder de C300 van TC Electronics, een multibandcompressor, zeg maar de opvolger van de Triple-C.

 

Nog meer

We zijn er nog niet. Want daaronder staat een uitgebreide Behringer-equalizer voor aanpassing van de audio naar de zender. Dan komen we een voiceprocessor van TC Electronics tegen en tenslotte de masteringprocessor Ultracurve Pro van Behringer.

 

We komen er niet helemaal uit wat nu precies waar voor dient. In ieder geval klonk het niet verkeerd op de radio en daar gaat het natuurlijk om.

 

Vinyl

Hier wordt in ieder geval veel van vinyl gedraaid via twee draaitafels van US Blaster. Ook staat er nog een dual CD-speler van Denon en een Tascam MD/CD-speler. Als mengpaneel gebruiken ze de VMX-1000.

 

Zenderopstelling

De zender van dit station staat in de woning. Het blijkt te gaan om een 4x CX-eindtrap die zo’n 1600 W eruit gooit. De hoogspanningstrafo’s en de variac zijn netjes ingebouwd in een metalen kist. Voor de eindtrap staat een losse sturing opgesteld.

 

Al-met-al een indrukwekkend station waar met veel plezier plaatjes worden gedraaid voor de luisteraars in Twente.

 

Filmpje Bugs Bunny en Marantz

 

 

 

Eindtrap met voeding

Kijkje in de 4c CX250B

 

 

 

Stuurzender

 

Processing

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ziet en smaakt nog beter