26-01-2008                            Radio Monza                           Door: KB

Vandaag gaan we een keer naar een andere uithoek van Overijssel. Naar Radio Monza FM, waar we zijn uitgenodigd dit keer. 

 

Signaal?

Vanaf mijn werkplek heb ik gekeken of er al ergens signaal was waar te nemen maar nergens kwam de naam Monza FM voor. Laten we maar even bellen, maar geen gehoor. Ondanks dat ze niet in de ether te horen waren en geen gehoor gaven op de telefoon, besloot ik toch maar kijken in die regio. 

Door de polder kwam ik uiteindelijk aan op hun adres. In de loods waar het team zich bevond, waren wel activiteiten. Ze waren druk met sleutelen aan de zender en wel nummer 2.  

Pech

Van de eerste zender, een dubbele CX, had de gigantische voeding het begeven, dus moesten ze overgegaan op de reservezender. Maar voordat dit probleem hen overkwam, hadden ze ook nog pech met de koppelbalk. De mast moest plat om het probleem te herstellen.

 

Nog meer pech

Pech na pech want ook de tweede zender, met als stuurzender een Profline en als eindtrap een Elonos T1800 gaf problemen. Althans de problemen kwamen uit het lichtnet. Elke keer vloog de aardlek eruit.  

Een optie was de aarde los te koppelen van de zender. Ook dit werkte niet, alles bleek te zwaar voor de groep. Uiteindelijk werd een aggregaat opgehaald en bijna 12 uur later dan verwacht, werkt alles optimaal. 

Team

Het team bestaat een formatie van 8 man. Ze hebben moeten verkassen vanaf de vorige locatie. Deze locatie is dus nieuw en er wordt voor het eerst uitgezonden. 

De mast staat op een hoogte van ruim 35 meter. Het is een eigen geconstrueerde mast die er goed uitziet en voorzien van een technisch vernuft om hem vanaf de voet de kantelen, compleet uitzicht. 

Processing

Processing hebben ze eigenlijk dubbel in het rek staan of toch niet? Twee soundprocessors staan eigenlijk onafhankelijk van elkaar te draaien. Gebruikt werden een Symetrix 422, Composer MDX2600, 9024, Utrafex II EX3100, Triple-C en Utramizer Pro DSP1424P. 

De bronnen komen vanaf MP3 met het programma SAM en van CD maar ook veelal van vinyl. Daarvoor staan 2 platenspelers van Skytec, de TEC3010, met Tonar Banana-elementen. 

Touch screen

Er komt nog meer technisch vernuft van de computer waar het RDS-programma de GSM-verzoekjes en het programma SAM op draait. Een touch screen monitor hebben deze jongens in de studio hangen. Erg vreemd om hier naar te kijken. Hoe ze zich banen door de programma’s, maar alles werkt perfect. 

Tijdens de terugrit naar Ommen had ik deze jongens tot kort voordat ik Ommen naderde goed op de autoradio. 

Monza FM bedankt voor de uitnodiging en we spreken elkaar weer. 

Filmpje Monza Fm