30-05-2006                            Ommer Kabaal                        Door: Wilco

Weer een weekend vol met radiostations op de 3-meterband. Aangezien we nog met judo-toernooien zitten, blijf ik een beetje in de buurt. Een thuiswedstrijd: we gaan naar Ommer Kabaal. Daar zijn we eerder geweest en toen werkte alles prima vanaf het begin.

 

Problemen

Dat is nu wel anders. Diverse problemen heeft dit team, dat bestaat uit 10 man, al gehad. Ze zijn niet zo gigantisch. Want de zender is nog steeds in de lucht.

 

Het probleem zit hem in de stroomvoorziening. Het was de bedoeling om met 2kW te gaan draaien, uit een Elenos T2000/3. Maar helaas dit ging dus niet. Te weinig spanning op de plek waar de zender zich bevond, dus maar een aggregaat erbij gehaald.

 

Oud beestje

Maar daarmee begon de problemen. Een oud beestje was het, die al een gebruiksaanwijzing nodig had om hem te starten. Vanwege de ouderdom, maar hij was wel goed onderhouden. Hoe start men zon oud ding? Na wat gepriegel en wat knooien kwam er eindelijk lawaai uit het ding.

 

Wel werken, maar geen spanning. Dat was het volgende probleem. Wat nu weer? Tja, het was duidelijk een 380V-aggregaat zonder de nul.  En daar kun je niets mee met zendapparatuur. Dus een ander aggregaat moest er komen. En dat was niet zo simpel, het leek alsof alles was verhuurd.

 

Goede afstanden

Inmiddels draait er een eindtrap van 1 kW die helaas maar 600 Watt kan leveren, maar toch werkt het bijzonder goed. Dankzij de hoogte van de mast, 52 meter, met daarin 4 eigenbouw Rossen en een koppelbalk werden goede afstanden gehaald. Maar het was niet het vermogen en het materiaal waar men op had gehoopt.

 

Ondanks alles heerste er enorm veel rust. Van stress was totaal geen sprake, gewoon rustig blijven. Dit team draaide in een tent lekker naast een boer met alles er op en eraan. Zelfs oefenwedstrijden kon men lekker bekijken in de tent, want ook hier is het EK-virus al gearriveerd.

 

Softwareprocessing

Processing komt van een laptop met het programma Omnia AX. Ondanks voordelen maar ook nadelen, werkt het bijzonder goed. Je kunt ook duidelijk zien dat de processing zijn werk doet. Ze blijven goed moduleren maar ook de klanken zijn prima tot uitstekend.

 

Het merendeel wordt van vinyl gedraaid en daarvoor staan 2 platenspelers van Technics, de SL 1200MK2 met Numark-elementen. De cd-spelers zijn van het Boost, type CD-240. Als kopstuk wordt de Dateq GPM8 gebruikt.

 

Stereo en RDS komen uit een hardware-versie, soms wel genoemd het zwarte kastje ofwel superstereo genoemd. SMS-berichten uitlezen gaat weer via software doormiddel van en computer.

 

Veel licht

Om extra sfeer in de tent te krijgen, staat er een arsenaal aan licht te branden. En dat mag ook wel voor de vele artiesten die ze hebben uitgenodigd.

 

Het zag er allemaal goed en gezellig uit maar helaas ontbrak de tijd om van deze thuiswedstrijd te genieten.

 

Filmpje Ommer Kabaal

 

 

 

 

Een kijkje in een Elenos T2000/3

 

 

 

 

Bak en braad maar wel eentje die altijd gaat

 

De reserve zender die de vrijdag is gebruikt

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Catering

 

En uiteraard EK proofed