14-11-2008                            Ommerkabaal                                     Door: Wilco/Richard

Vanuit de 30 kilometerzone in een klein buurtschap draaide het Ommerkabaal dit weekend hun marathon. Inmiddels de derde in een jaar tijd. En dit keer waren ze neergestreken in een mooi zaaltje waarin alles prima voor elkaar was.

 

Het streven was om vrijdagmorgen voor zes uur aan de band te zitten en dat lukte ruimschoots. Donderdagnacht om 1 uur was het signaal al in de lucht. Het had nog eerder gekund, maar bij het opstarten brandde de diodebrug voor de gelijkspanning van de eindtrap eruit. Dus het team moest snel op zoek naar een ander, die gelukkig wel zijn werk bleef doen.

 

Relaxte sfeer

Alles draaide de vrijdag via de 95.1 MHz in stereo en later ook in RDS gewoon lekker. Het signaal was overal hard, ze hadden geen technische mankementen op een kapotte voeding van de RDS na, maar dat werd ook in de loop van vrijdagmorgen verholpen.

 

Verzoekjes kwamen met name vrijdag overdag aan de lopende band binnen, en daar doe je het dus voor.  Kortom, er hing een relaxte sfeer.

 

Ommerkabaal bestaat uit zeven piraten uit het Vechtdal. Sommigen zijn nog onder andere namen actief, zoals de Winchester, Silver Moon, Silverbird en BPM-studio. Al het materiaal is in eigen bezit. Zo ook de mobiele zendmast, goed voor een hoogte van vijftig meter. Bovenin de mast hingen 4 breedband zelfbouw dipolen.

 

Zelfbouw eindtrap

Ook de zender was helemaal zelfbouw. Zowel de sturing en mosfet tussentrap als de grote eindtrap van 5 kW met de CX5000-zendbuis. Het zag er allemaal indrukwekkend, maar toch ook overzichtelijk uit. De zendbuis zat veilig in een metalen doos, met de trafo’s en gelijkrichters ernaast opgesteld. Het vermogen bedroeg ongeveer 4500 watt.

 

De studio-apparatuur stond bovenop het kleine podium opgesteld met de Dateq GPM 8 als middelpunt. Daarop waren de snelstarters SL1200MKII van Technics aangesloten met elementen van Ortofon Qbert.

 

 Verder was er nog een dual CD-speler van Boost, type CD-240. Verreweg het meeste muziekwerk kwam vanaf single. Achter de DJ’s stond een indrukwekkend arsenaal aan vinyl opgesteld.

 

Unity-2000

De soundprocessing was beslist apart. Ze gebruiken een Unity-2000, de voorloper van de digitale dozen van Omnia. De Unity-2000 is een analoog apparaat en een doorontwikkeling van de Vigilante. Dat was in feite een aangepaste Aphex Dominator met andere afregeling van de limiters en clippers.

 

De Unity-2000 was de eerste processor van het nieuwe bedrijf Cutting Edge Technologies en kwam in 1991 op de markt. De Unity-2000 is een analoge vierbandsprocessor met digitale bediening. Later kwam uit dit product de digitale Omnia’s voort. Op www.radiooudestijl.nl/blog/?page_id=120 meer over de achtergrond van deze toverdoos.

 

Bij Ommerkabaal stond de Unity-2000 rustig ingesteld met de nadruk op goede leveling. 

 

Kortom, een prima verlopen marathon met een hard signaal.

 

Filmpje Ommerkabaal