26-12-08                                                        Station PCA                                                                   Door: Bram

Op Tweede Kerstdag, lekker koud buiten, fijn op het fietsje samen met mijn nichtje naar de Achterhoek, waar de studio van de Piraten Combinatie Achterhoek gevestigd is.  Het was toch verder fietsen dan gedacht.

 

Mooi dat het zo kan

De PCA is een team van verschillende piratenstations die tussen kerst en oud en nieuw altijd een marathonuitzending houden. Dit jaar onder het motto: Mooi dat zo kan! Ook dit team kende de bekende opstartproblemen die vaak voorkomen onder de piraten maar dat mag uiteraard het plezier niet drukken.

 

De PCA is hun marathon begonnen op de 96.7 MHz en is later verhuisd naar de 97.00, de frequentie van Ster van Twente. De jongens hadden het netjes voor elkaar in de grote feestschuur en dan vooral de gezellig uitziende draaihut, om het zo maar te noemen.

 

Mast

De mast is een prachtig exemplaar die de jongens zelf hebben gemaakt en is gebouwd in een oude mestwagen. De mast kan omhoog tot een ruime hoogte van 60 meter maar stond nu lekker rond de 57 echte meters. Boven in de mast hingen 4 breedbanders uit Italië

 

Zender

De zender is een 4 dubbele CX van de bekende bouwer. Later werd er een fabriekseindtrap (1 kW) achter gezet omdat de CX het niet meer aankon. Daarvoor stond een RVR-stuurzender rustig zijn werk te doen.

 

Studio

De studio ofwel een omgebouwde feestschuur,  met daarin een tap en een draaihut en dan echt letterlijk een hut. En natuurlijk een hoop statafels die garant stonden voor een gezellige uitzending.

 

Apparatuur

In de draaihut stond centraal de Dateq Apollo met daaraan twee draaitafels van Citronic PD1 mk3 met daarop Ortofon-naalden. Daartussen stond een Dual layer van DAP en wel de DS8500. Voor de spraak hing er een Sennheiser E817 met daar achteraan een Virtualizer Pro en een Ultragraph en dit alles van het wel bekende merk onder de piraten: Behringer.

 

Soundprosessing

Dan door naar de achterkamer voor de soundprocessing. Daar stond in een 6 HE hoge flightcase opgesteld de DBX Quantum met daarachter de DSPmini-FM. Verder in het rack een RVR stereo-encorder met daarachter een Phantom SRMC2008 een voor mij onbekende RDS.

 

Dure plaatjes

Ook werd mij nog even door een van de teamleden gewezen op de dure polkaplaten die er lagen. ‘’Ja maakt daar maar eens mooie foto’s van. Die koop je niet voor een tientje,’’ werd mij gezegd, dus bij deze de toppolka’s staan er ook op en inderdaad ze klinken niet slecht. 

Hierbij bedankt het team de collega-piraten in de omgeving voor hun hulp en inzet.

 

Verder bedank ik het team voor de hapjes, sapjes en de gezelligheid het was weer een erg gezellige avondje in de Achterhoek.