08-08-2008                            PCDK                                    Door: Wilco

Zaterdagmiddag zijn we op pad gegaan bij een team dat nu voor de derde keer de jaarlijkse marathon houdt. Een ploeg van 20 man is er helemaal klaar voor. Donderdagnacht om 1 uur ging de zender aan en het gaat door tot zondagavond 8 uur. 

De zender, een RVR-sturing MOD TEX en een Elenos T2000-eindtrap op 230Volt, was speciaal voor deze uitzending gekocht. En dan blijkt dat ook fabriekszenders het wel eens willen begeven. In het begin wilde de zender wel het nodige vermogen stoken maar dat was niet voor lang.  

Buis defect

De grid werd te hoog en het vermogen daalde per uur totdat er niet veel meer overbleef dan een paar honderd Watt met de nodige beveiligingsproblemen. De oorzaak werd heel snel gevonden. De buis in de Elenos was defect, vermoedde het team. 

Dat bleek ook wel de volgende dag toen de zender teruggebracht naar de verkoper en hier werd geconstateerd dat de buis inderdaad niet goed was. Een nieuwe buis er op en daar ging hij weer. Tijdens de reparatie werd er uitgezonden met een dubbele Mosfet. 

Van dit team dat in 2006 is begonnen draait eigenlijk niemand buiten de jaarlijkse marathon om. Dit weerhoudt het team er niet van om voor perfectie te gaan en dat zie je elk jaar terug in wat er verleden jaar verbeterd kon worden. 

Soundprocessing

Vorig jaar stond er al soundprocessing achter, een MDX8000, maar deze keer gaan ze nog een stapje verder. De MDX8000 van Behringer is vervangen door een DSPX-Mini die er voor zorgt dat er een helder fris geluid is te horen, al klonk de MDX8000 destijds ook uitstekend. 

Ook het vinyl wordt steeds meer gebruikt en hiervoor staan 2 KAM-spelers van het type DDX5000 met Ortofon Q-Bert elementen ter beschikking. Ook van CD werd gebruik gemaakt en de spelers waren eveneens van KAM, type KCD1100. Het mengpaneel is -denk ik- een snelstijgende in piratenwereld, namelijk de Dateq Apollo. 

Hé, een milieubeambte

Alles werkt nu perfect. De mast van 60 meter met erin 6 eigenbouw rossen en koppelbalk draait na tevredenheid maar toch dreigde het mis te gaan. Een milieubeambte kwam op het terrein. Deze raakte geïnteresseerd toen hij even verderop aan het werk was en hij vertrouwde de boel niet. 

Na een inspectie vond hij alles perfect voor elkaar. Hij keek naar diverse dingen waaronder de toiletten of deze niet werden geloosd in de grond of sloot, maar nee dit was prima. Een vergunning kon het team niet tonen, maar toen dacht deze beambte waarschijnlijk ‘ik ben ook jong geweest’ en liet het deze keer door de vingers zien. 

Schoonmaakrooster

Vorig jaar bij het opruimen zat het team wat dwars, namelijk de troep die werd gemaakt. Hier heeft het team dit jaar wat opgevonden. Heel simpel: een schoonmaakrooster. En daar kijk je best wel raar tegenaan, moet dat nu? 

Of het moet is maar de vraag, maar dat het werkt is wel heel erg duidelijk. Er lag helemaal niets geen rotzooi op het terrein of in de tent. Alles spic en span schoon en het werd ook continu bijgehouden. ‘We hebben er zelf gewoon baat bij dat alles netjes blijft, voor de gasten maar helemaal voor ons. Oppakken en wegwezen is het nu, minder werk dus’, verklaarden ze. 

Een team dat verder denkt dan hun eigen neus lang is, terwijl het nog zo jong is. Klasse.

Filmpje PCDK