07-06-2008                                         PTV                                                       Door: Richard/Wilco

Dit piratenteam mogen we wel de pechvogels van dit weekend noemen. Op het moment dat we bij dit team in het noordoosten van Twente aankomen, valt de zender uit de lucht. Met man en macht wordt er gewerkt aan een oplossing. Enkele uren later, op de terugweg in de auto, keert PTV weer terug in de lucht.

Het ziet er bij aankomst allemaal zo mooi uit. Dit team heeft zich gevestigd in een prachtige omgeving. Veel bos en weiland en daar zitten ze precies op de grens. Als we aanrijden is het met de 55-meter hoge mast en feesttent een mooi plaatje. We worden hartelijk ontvangen.

Donderbui

Op dat moment pakken zich ook donkere wolken samen. Een flits, een donderklap en de zender is uit de lucht. Snel aan de knoppen van de Elenos T-800-eindtrap draaien (goed voor 1 kW) en van de mooi gebouwde zelfbouw stuurzender, maar verder dan een paar honderd Watt komt er niet uit het setje. Dan vliegt de eindtrap in de beveiliging. Meer dan de helft van het vermogen komt terug. Stuurzender misschien kapot?

Een teamlid van een ander piratenteam wordt gebeld. Die komt met een mooie Italiaanse stuurzender. Ook nu komt er nog enorm veel vermogen terug. Dat kan alleen maar aan de antennes liggen. De eigenaar van de mobiele mast wordt gebeld en even later gaat ook de kantel/schuif-mast piepend en kreunend naar beneden.

Nieuwe breedbanders

Nu nog even wachten op vier andere dipolen. Die komen ook al snel vanuit het niets. Iedereen helpt iedereen, zo lijkt het wel. De vier breeband-dipolen zijn meteen van een ander kaliber dan de vier vorige antennes.

De nieuwe Rossen kunnen veel meer vermogen hebben. Dat kan straks alleen maar een goed signaal geven. En dat blijkt ook wel uit de ontvangstrapporten op zondag. Het signaal op 97.3 MHz (stereo en RDS) komt op Etherpirateninfo.net op veel plaatsen door.

Softwareprocessing

De studioapparatuur bestaat uit de DX-1000 als mengpanel, twee draaitafels van HTE, type HT-910 en de dual CD-speler van Citronic, type hP CD-13. Vervolgens gaat het audiosignaal naar een PC waar de softwareprocessing van Multimax, versie 3.21, voor de soundprocessing zorgt.

 

Luchtballonnen

Helemaal bijzonder bij dit team is het mini-ballonnenfestijn. Op diverse avonden zijn luchtballonnen van het feestterrein omhoog gegaan. Een van de teamleden is ballonvaarder en wist nog een aantal andere ballonnen te regelen. Zo hoorden we nog leuke details over het ballonvaren. Wist je dat de branders onder de ballon op helium werken? Het vloeibare propaan geeft teveel brandende sputters, waardoor het volk in het mandje brandwonden oploopt.

Ook dit team bedankt voor de uitnodiging en uitleg.

 

 

 

 

 

 

 

Soundprocessing software Multimax

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monteren van de nieuwe antennes