13-09-2008                                        Station Plankgas                      Door: Wilco

In dit weekend van de overvolle FM-band gaan we naar misschien wel één van de gezelligste piratenstation die ons landje rijk is. Station Plankgas, dit weekend noodgedwongen draaiend op de 95.10 MHz. De rest van de frequenties zat vol en ook op deze frequentie zat wel, maar zee moesten kiezen uit de minst kwade.

 

Dat het niet de perfecte frequentie is bleek wel zaterdagmiddag, al had het team niets te klagen. ‘We zitten nog redelijk vrij aan de band en verzoekjes komen dan ook vanaf de Veluwe tot Noord-Holland, Drenthe en Friesland en uiteraard  Overijssel. Groningen was erg lastig en vanuit het zuiden van Gelderland werden ook geen ontvangstrapporten gemeld.

 

Het team dat bestaat uit een man of 8 doet niet zo moeilijk over wie ze zijn. Alles mocht gewoon op de foto behalve de mast. Dat was een geleend exemplaar en ook het enige dat het team niet in eigen beheer heeft.

 

Vanuit een kapschuur

De mast had een lengte van 68 meter. Dit keer zaten er geen DB-antennes in maar een hagelnieuw CTE antennepark. Die bestond uit 6 antennes en een koppelbalk, beide dus van CTE.

 

Dit keer ook geen tent op het uitzendcomplex. ‘Wij vinden dat wel leuk, maar van hogerhand vond dat de vorige keer geen goed idee. We zitten daarom in een open kapschuur. Dit wil nog net maar als de kou weer toe begint te slaan is dit ook geen oplossing.’

 

Te stereo

Het was druk aan de band en ik had hinder van de storing, althans dat dacht ik. In de auto klonk de stereo lekker breed, mooi om te horen maar het was net of er wat onderdoor zat. Niet dus, het signaal was gigantisch hard maar doordat de stereoverbreder behoorlijk agressief was afgesteld kwam er een fasefout in het signaal.

 

Dit werd geconstateerd door een soundtechnicus die aanwezig was met een eigenbouw systeem om dingen te meten zoals zwaai van de zender en meer. Maar door het enorme signaal was er geen meten aan. De grote stereobreedte werd veroorzaakt door de stereoverbreding van Behringer de EX-1.

 

Processing

Voor de rest klonk het wel lekker en de processing die er verder achter stond was: een Symetrix AGC/Leveler 422, een Utrafex EX3200 met als kopstuk de MDX8000 ook van Behringer.

 

Het mengpaneel wordt veel gebruikt op de Veluwe en het is de VMX1000 van Behringer. De 2 draaitafels van Technics, de SL1210MK2 met Concorde Ortofon elementen zorgden voor de muziekklanken. Ook werd een dual CD-speler gebruikt van JB System, de MCD570.

 

Ik wil het team bedanken voor de uitnodiging maar normaal valt er van alles te beleven alleen deze keer verliep eigenlijk alles goed. De autocross de volgende dag hebben we helaas gemist maar dat zal vast wel een spektakel zijn geweest.

 

Bedankt voor deze gezellige middag vol met technische ervaringen.

 

Filmpje Plankgas

 

 

 

Temperatuur ingaande lucht

Temperatuur uigaande lucht

Vermogen eindtrap 10.000Watt

Vermogen stuurzender 31Watt

 

Stereocoder

 

Processing

Processing meting

Door het sterke signaal geen meting