02-02-2008                            Plop FM                                 Door: KB

Zaterdagmiddag een ritje naar de Veluwe, naar het Plop Team wel te verstaan. Een piratengroepje dat bestaat uit 3 piratenteams:  Garage Team, Paradiso FM en de Buurtsuper. In totaal werd deze marathon mogelijk maakt met 6 man.

 

Mast?

Bij aankomst schetste mijn verbazing dat er helemaal geen hoge mast stond, maar dat er wel een goed signaaltje neer wordt gezet op de band. Hoe kan dit?  De werkelijk mast staat hier niet, maar staat 800 meter verderop.

 

Maar ook deze was niet super hoog namelijk 33 meter. Het was de bedoeling om deze zeker hoger te maken, maar vanwege de verwachte storm durfde het team dit niet aan. De top was anders 50 meter geweest.

 

Zender

De stuurzender is een eigen fabricaat en de eindtrap een zelf gemodificeerde blauwe bak met 4x CX-en erin. Het apparaat leverde een vermogen van 1400Watt bij 8Watt insturing. Het signaal ging 4 Rossen in. Het gevolg was een strak signaal dat waarneembaar was in Ommen.

 

Soundprocessing

De processing was iets waar ik onderweg aan zat te denken. Zal ik nog een keer bij een piraat komen waar ze de Orban 1100 hebben, oftewel de PC-versie? En ja hoor deze soundprocessing-freaks hadden ze hem erachter staan, maar niet alleen de 1100.

 

Alleen als leveler

Deze kaart gebruikte ze enkel als leveler maar gezien de vele mogelijkheden kan de 1100 enorm veel functies aan. Hij is compleet stand-alone te gebruiken. De pc wordt enkel gebruikt voor de stroomvoorziening en om de presets te laden en te bewerken, meer niet eigenlijk. Ook als de PC vastloopt, blijft de Orban-soundkaart door werken.

 

Bij Plop FM werd vanuit deze kaart het analoge signaal geleveld en naar digitaal omgezet. Vervolgens ging het de Orban 5300 in om alles af te maken.

 

Bronnen

De muziekkeuzes werden gemixed met een Dateq LPM7.3 mengtafel en de bronnen waren voornamelijk van CD. Als afspeelapparaturen stonden er een Numark Dual CD-speler, type CDN22 en de MP3-tjes kwamen van het programma OtsDJ en van Winamp. Tenslotte stond er nog een platenspeler van MC Crypt, de DJ-2650, als muziekbron.

 

Voor de spraak gebruikten ze een Shure SM7b, met processing van Symetrix 628 en een Zoomstudio 1204 voor de echo. De RDS die ze gebruiken was van AEV 4500. De stereocoder is ingebouwd in de Orban-5300.

 

Toch met al deze technisch vernuft ging het niet helemaal goed in het begin. Een brom in de eerste uurtjes was het probleem, maar wat was nu de oorzaak? De zender en studio zaten op een aparte groep maar niet op de zelfde fase. Vandaar de hinderlijke brom. Uiteraard ben je met een aggregaat hiervan af, maar Plop heeft het opgelost door een professionele groundloop filter te gebruiken..

 

Ik wil het team bedanken voor de uitnodiging en de bijzondere rondleiding.

 

Filmpje plop Team

 

 

Tussen SWR

Stuurzender

Eindtrap

 

Optimod PC van Orban

Hardware processing

De 8024 wordt enkel gebruikt als sound spectrum te bekijken