06-12-2008                            Powerros en Speedy FM                    door:  Wilco/Richard

Dat ziet er gezellig uit. Vanaf de straat kijken we de woonkamer in van een radiopiraat ergens in een Twentse stad. Het is zaterdagavond en de kaarsjes voor het raam en op tafel branden. In de hoek zien we de lichtjes knipperen van een complete radiostudio.

 

We zijn te gast bij Powerros en Speedy FM, twee piraten die op zaterdagavond regelmatig te beluisteren zijn in de Twentse ether. Meestal op 99.6 MHZ, soms op de noodfrequentie 98.7. Altijd in stereo en RDS.

 

Huiskamerpiraat

Dit is geen zolderpiraat, maar een echte huiskamerpiraat. Een keer wat anders. Het ziet er allemaal strak en netjes uit. De woonkamer is niet al te groot, maar alle apparatuur is ingebouwd in een soort 19-inch rack. Vroeger zat  hier een Sony-radio in, nu is de houten behuizing gevuld met veelal Behringer-apparatuur, vertelt Powerros, terwijl Speedy nog een paar vrolijke noten vanaf CD de ether in knalt.

 

Pompmast

Powerros en Speedy FM zijn al geruime tijd te beluisteren in de ether en heeft ook al een inbeslagname van AT meegemaakt. Maar ze komen steeds weer retour. Midden in een nieuwbouwwijk staat de antenne opgesteld. Een voormalige legerpompmast gebruikt dit team met een  tophoogte van 25 meter. Bovenin hangen twee gepiekte dipolen.

 

Na afloop van een zaterdagavondje zenden gaat de mast met een handlier weer naar beneden zodat de twee antennes net boven het schuurtje uitsteken. Niemand die de zendantenne nog ziet. Tijdens het draaien is de mast flink getooid en daarvoor verlenen de buren volledige medewerking.

 

Zender

De coaxkabel komt uit het slaapkamerraam en daar staat dan ook de zender opgesteld. Als eindtrap een dubbele mosfet die precies 840 watt afgeeft. De eindtrap is aangesloten op een variac zodat het vermogen regelbaar is.

De stuurzender staat daarom vast afgesteld op 25W. De eindtrap van de sturing bestaat uit de transistor BLV80. De PLL/oscillator is gekocht, de rest is door de Powerros zelf gebouwd.

 

Apparatuur

Het rack met apparatuur is flink gevuld. In het rack staat een dual CD-speler. Alles is aangesloten op de Behringer DX-1000 die weer bovenop het rack is geplaatst, evenals het bedieningspaneel van de CD-spelers en de ledbalk.

 

Ook voor de soundprocessing wordt Behringer-apparatuur gebruikt. De stereoverbreder Edison staat er, gevolgd door een equalizer, de Dualfex Pro en Autocom. Voor de spraak gebruikt dit stations een digitale echobak van DAB. Stereo en RDS zijn zelfbouw en in één 19-inch kast ingebouwd. Kortom, zo kan het dus ook nog. Gewoon vanuit de huiskamer. Al-met-al hebben ze het prima voor elkaar.

 

Filmpje Powerross en Speedy Fm

 

 

 

 

Eindtrap

Zendinstallatie

Binnenkant eindtrap dubbele mosfet BLF278

 

Binnenkant stuurzender

 

Praktisch handig en compact

 

 

 

Veldsterkte meter om toch de zender in de gaten te houden

De Powerross

De Speedy