07-06-2008                            Radio NL                    door: K. Older en R. Otzooi

 

Vroeg in de avond toch maar even kijken naar Radio NL. Niet eens voor een impressie al wist ik dat sommige teamleden daar geen probleem mee hebben. Maar om daar geen discussie over te laten ontstaan, doen we dat gewoon niet.

 

Het team zit in een schuur en al snel komt de bekende man van het team aan met de woorden:  geen impressie. Inmiddels ken ik hem al goed. Nog geen minuut later was het weer anders: ja doe maar, maar geen gezichten en dat wilde ik al helemaal niet.

 

Kromme antennes

Maar ook de mast mocht niet op de foto en zelfs de antennes niet. Toen vroeg ik me af wat heeft dit nu weer voor zin? De mast is niet hoger dan 17 meter met erin 4 kromme antennes. Misschien is dat de reden? Ik weet het niet.

 

Maar de studio, die is goed voor elkaar. Een enorm stuk geluid wordt er in de ruimte geproduceerd. Net zoals het geluid dat door de ether klinkt, dat overigens van Orban is met een complete voorzet. Achteraf gezien had ik daar best wel wat foto’s van kunnen maken.

 

Buizenzendertje

Ook de zender mocht niet op de foto, en dat is iets wat ik me wel voor kan stellen. Een verrotte ECC QQE buizenzender deed daar zijn werk met een PLL ervoor. Deze is er later bijgeplaatst vanwege het open karakter van de frequentie, zullen we maar zeggen. Een 06/40 maakt het vermogen af. Goed voor 450 Watt.

 

De gastvrijheid is altijd enorm bij dit team. Geweldig gewoon maar niet alleen bij het team ook de eigenaar waar ze zich bevinden. Deze man is 70 jaar en die zie je gewoon genieten. Een droom vertelde hij.

 

Mooi man

Een complete schuur werd leeggehaald en een ander deel van de schuur werd afgezet. Als ze weer willen komen, halen we de rest er ook uit, vertelde hij. Jongens dit is gewoon mooi, vertelde de 70-jarige man.

 

En aan locaties is in de regio helemaal geen gebrek. Soms denk ik dat overal wel eens een mast met een zender heeft gestaan. De buurman tegenover bood zich ook al aan om gebruik te maken van zijn terrein.

 

Een groot mediapark

Kijk dat is nu het mediapark. Iedereen helpt elkaar voort en moet je dan de mensen teleurstellen. Het lijkt soms wel andersom:  je doet het niet voor het uitzenden maar voor de locatie-eigenaar.

 

Het voelt gewoon heerlijk om toch een beetje thuis te zijn bij dit station maar dat is iedereen die bij een piraat komt. Ieder die aanwezig was, werd uitgenodigd voor en warm hap. Gebakken aardappelen met worteltjes en Spare-ribs. En die smaakte meer dan goed.

 

Na wat schitterende gesprekken was het helaas weer tijd om naar huiswaarts te gaan. Na deze multiculturele ontmoeting met onder meer het prachtige volk de Friezen.