06-06-2008                            Radio Vernieuwd                                Door: Wilco

Duitsland of Nederland? Waar zitten we nu? In elk geval zijn we niet met het EK bezig. De rit naar dit station gaat helemaal door de grensstreek maar het is toch nog net Nederland. In Duitsland draaien dat zit er voor velen niet meer in. Daar weten ze wel hoe ze de Nederlandse piraten moeten weren van hun grondgebied. 

Mobiele legermast

We zijn in holland vlak bij de grens en wel bij Station Radio Vernieuwd dat hier voor het tweede jaar draait. Op een boerderij staat tussen de veeboxen een tent compleet uit het zicht eigenlijk. Iets verderop staat de mast van 52 meter . Deze is mobiel en komt uit het Duitse leger.

 

Prais-eindtrap

Vier zelfbouw rossen en een zelfbouw koppelbalk mogen het signaal van 1200 Watt de ether in brengen. Er staat geen 1200 Watt op de meter van de Prais-eindtrap omdat deze terug is gedraaid. De sturing is geen fabrieks maar wel helemaal breedband. 

Vanwege de drukte koos het team een frequentie die steeds vaker wordt gevonden maar toch nog schoon genoeg is: de 90,10MHz en alles in stereo en RDS. 

Groots opgezet

Het team zelf bestaat uit 8 man van de stations de Combinatie Zilverster, de 3 Tjabbo’s en de Montana. Als je dit zo bekijkt is alles vrij groot opgezet met artiesten die er komen en voor een ieder wel wat wils. Ze verwachten dan ook veel volk.

 

Apparatuur

Veelal wordt er ook hier van vinyl gedraaid maar uiteraard ook van CD. De vinyl-versies komen van 2 verschillende platenspelers maar wel met dezelfde elementen van Stanton, type 500. De CD’s komen vanaf 2 Technics-spelers. 

Het mengpaneel is er een van Dateq, de LPM7.2 en er staan nog wat Behringer-mengpanelen met XLR aansluitingen voor de microfoons van de artiesten. 

Soundprocessing

Voor de processing staat er een DSPX-Mini achter. Enkel deze staat kaal vanaf de fabriek ingesteld te draaien, waardoor niet het bekende DSPX-geluid eruit komt, maar dat is ook logisch. Toch klinkt het wel mooi en rustig zonder de bekende vervorming van de DSPX-mini. 

Ik wil het team nog bedanken voor de uitnodiging en de uitleg.

Filmpje Radio vernieuwd