26-10-2008                            Radio 95                                 Door: Wilco

Weet je nog de vijfhonderdste impressie met het lege grasveld? Dat zou een marathonuitzending worden van dit station, met zeg maar de hele vaste groep die er bij de zondagavonduitzending altijd bij zit. Radio 95, daar hebben we het over deze keer.

 

Het is een ouder team dat al vele jaren actief is in de ether. De naam Radio 95 gaat ver terug in de tijd, al draaiden de teamleden nog veel eerder. Tijdens de jaarwisseling van 1994/1995 werd deze naam geboren als marathonzender. Toen al met een vermogen van ruim 600 Watt uit een grijze R&S- kast met de buis QB3/750. Voor die tijd een gigantisch vermogen.

 

Wekelijks

In 1996 besluit het team, dat toen nog bestond uit 2 man (de Carolina en de Vrolijke Zwerver), wekelijks te gaan draaien van 2 uur in de middag tot 11 uur in de avond.

 

Al snel krijgen we door dat het niet zomaar een impressie gaat worden en dat was ook niet de bedoeling vanwege het feit dat het hier om de vijfhonderdste impressie gaat. Maar de verhalen die werden verteld, zijn zo mooi om te horen zodat de tijd te kort was. Dus we proberen het te houden bij Radio 95.

 

Uit de lucht

Hoe vaak ze uit de lucht zijn gehaald, dat weet het team -nu bestaande uit 4 man- niet meer. De roots liggen meer dan 30 jaar geleden, in 1978. Daar komen we nog een keer voor terug en krijgen we veel verhalen te lezen en te horen vanaf de jaren waar het is begonnen op de MW en waar alles zelf werd gebouwd.

 

De eerste keer op de FM dat ze zijn gepakt was tussen 1985 en 1990 en ze hebben zeker diverse boetes naar het Agentschap Telecom mogen brengen. Boetes van 4500 euro die de afgelopen jaren verbeurd werden verklaard, zijn geen uitzonderingen.

 

Rustpauze

Maar het team draaide door en nog steeds al heeft het uit voorzichtigheid wel eens een rustpauze tussendoor. Al maakt het team zich niet meer zo druk als ze komen. Het motto is dan ook: komen ze dan komen ze. Zo is het niet anders.

 

Studio

De studio van het team is typisch voor een huiskamerpiraat. Enorm gezellig aangekleed maar waar met respect voor de luisteraar de platen word gedraaid. Zo is er vooral veel nieuw te horen, maar uiteraard ook vele oude toppers uit dagen van weleer komen voorbij. Kortom voor een ieder wat wils en dat maakt het team dan ook zo gewild bij de luisteraar.

 

Ook de ruimte waar de vaste gasten altijd zitten is veel zorg aan besteed. In de studio ontbreekt er ook niets. Alle elementen waar maar muziek van af kan komen, wordt ook daadwerkelijk muziek vanaf gedraaid.

 

Van vinyl, CD, MD tot aan MP3 aan toe. Voor de MP3-tje die in de ether worden geslingerd, wordt het programma BPM gebruikt. De MD-spelers komen van Sony, de CD’s komen van twee Philips-spelers en het vinyl van High Q 300-Mk2 spelers en alles ziet er zeer strak uit.

 

Processing

Al het apparatuur is aangesloten op een groot mengpaneel, een Mackie SR24-4 die je af en toe tegenkomt in piratenwereld. Uiteraard gaat het hier niet zonder processing de ether in. Daarvoor hebben ze een Omnia 3FMt aangeschaft. De RDS komt van het merk RVR type TRDS4002.

 

Mast

De mast hebben we eigenlijk niet gezien omdat het donker was. De hoogte is niet extreem, maar ze nemen er meer dan genoegen mee. De hoogte is namelijk 36 meter met erin 6 omgebouwde Sirios-antennes met een RVR-koppelbalk.

 

De zender dat was een klein discussie punt, willen ze dat wel vermeld zien? Al weet een ieder wel dat het vermogen meer is dan 4 kilowatt, vertelden ze. Maar toch zijn we vrij in het melden van gegevens. Al vertelde ik met nadruk: bij twijfel gewoon niets vermelden of niets zeggen hierover.

 

Groepenkast

Bij het opstarten van de oude R&S-kast staat de meter op 5 kW maar dat is in het begin. Als hij warm wordt staat de meter al snel op 6 kW. ‘Veel meer kunnen we er de hele avond niet uithalen. Niet zozeer omdat de kast niet wil, want die wil wel, maar we trekken uit ons eigen elektriciteitsnet en we hebben ons echt te houden aan de groepenkast en die is meedogenloos.  Teveel stroom en je zit in het donker.’

 

Ik wil het team enorm bedanken voor de gigantische gezellige avond en voor de uitleg en we komen weer voor de andere impressie.

 

Filmpje Radio 95

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oude tijden doen heel even herleven in de oude fotoboeken

 

 

 

En dit is dezelfde man als hierboven