03-05-2008                SDT                                        Door: KB/RM

Jong en enthousiast. We zijn bij de marathonzender Station Denderend Twente (SDT) in samenwerking met de keet Foxhok. De marathonuitzending begon donderdagavond en eindigde maandagmorgen. Dit alles op 97.6 MHz in stereo en RDS. 

 

Jong team

SDT is een jong piratenteam dat bestaat uit drie jongens van 15 en 16 jaar. Ze hebben al een kleine geschiedenis, want SDT is al zon drie jaar in de lucht. Het idee ontstond bij de piratenstunt KKA. Dat willen we ook, zeiden ze tegen elkaar, net van de basisschool af, en niet veel later was SDT was een feit.  

Ze zijn begonnen met een zendertje van 2 Watt, vervolgens 10 Watt, een 06/40 om te eindigen bij een dubbele mosfet, goed voor zon 700 Watt. Ook de vaste mast werd steeds hoger, van een enkele dipool aan het huis om uit te komen op een mast van 35 meter. Totdat de gemeente ingreep en met de bekende brief de vaste mast verbood. Nu werken ze aan een mobiele mast die over een tijdje klaar moet zijn.  

Combinatieteam

Daarom op een andere locatie in het mooie Twentse land nu maar eens een lange marathonuitzending. Het team kreeg onderdak in de mooie keet van Foxhok, waar ook oud-piraten bij zitten. En waarom dan niet mee draaien tijdens de marathon. En zie daar, een combinatieteam met meer dan 10 leden was compleet.  

Het zag er allemaal goed uit. De apparatuur stond in een mooie draaikeet, compleet met aquarium. Het plezier straalde ervan af en het geluid klonk erg goed. De muziek werd gedraaid vanaf twee Skytec draaitafels, type TEC3010. Verder gebruikten ze een dual CD-speler van MC Crypt. De bronnen waren aangesloten op de bekende DX-1000. 

Vinyl in opbouw

Hier werd om en om gedraaid, zowel van CD als single. De vinylvoorraad was nog niet al te groot, maar toch is het mooi om te zien dat heel veel geld wordt gestoken in de opbouw van een single-verzameling.

 

Bende

Achter de studio bevond zich de processing, na veel gestuntel en schram,men op de benen en armen kwamen we daar over blokken hout zonder enige verlichting, een mooie plek maar ook een mooi plek als daar de zender zou bevinden.

 

Soundprocessing

De soundprocessing was ook prima voor elkaar, hoewel ze zelf nog wel de nodige wensen hebben. De basis werd gevormd door het digitale monster van Behringer, de Ultradyne 9024, die verder hulp kreeg van de Ultrafex Pro en stereoverbreder Edison. De stereo was van Katruud en ze gebruikten de Pira 32 voor de RDS.  

 

De mobiele mast die bij deze marathon werd gebruikt, had een hoogte van zon 35 meter en bovenin hingen 4 zelfbouw dipolen die volgens de maker per stuk 5 kW aankunnen. Maar dat hoefden ze bij lange na niet te verwerken. Uit de dubbele Mosfet kwam zon 700W.  

Ondanks de drukte aan de band, bleef dit team razend enthousiast en ze waren bereid om alles goed uit te leggen. Dit team was een bezoekje meer dan waard. Bedankt voor de uitnodiging.

 

 

 

 

 

Processing

Na veel gestuntel bevind hierachter de processing

Geluid voor de tent