04-07-2008         Schoegie FM        Door: Wilco/Richard

Het pechstation van dit weekend, misschien wel van de maand. Schoegie FM vanuit Salland. Het hadden een paar mooie draaidagen moeten worden. Wat overbleef, is een verwrongen mast, teleurgestelde teamleden, maar ook met blik alweer vooruit naar de volgende marathon.   

 

Hoger en zwaarder

Aan de voorbereidingen lag het niet. Vorig jaar draaide Schoegie tijdens de bouwvak en toen was het signaal van de dubbele Mosfet maar matig te volgen. Daarom moest het dit jaar anders. Draaien voor de grote vakantiegolf, met een hogere mast en zwaardere zender Erti eindtrap van 1kW).  

 

Kosten noch moeite gespaard om het eerste weekend van juli goed voor de dag te komen. Een grote feesttent verscheen op de zendlocatie. Een Orban 2200 werd aangeschaft, mooie draaitafels en een dual cd-speler. Zelfs t-shirts met eigen logo werden in grote aantallen gedrukt.  

 

Mobiele constructie

En dan natuurlijk mast. Tja de mast. Via EPC kocht men een vakwerkmast, opgebouwd uit vier delen van 6 meter. Samen met twee topbuizen goed voor 36 meter. Om dwangsommen van de gemeente te slim af te zijn, werd het onderste deel van de mast mobiel gemaakt op een zelf gelast onderstel. Via een kantelsysteem kon de complete mast omhoog worden getrokken.  

Het opzetten ging prima, met wat sjorren en het duwwerk van een sjovel was de mast snel overeind. Op een paar graden na, stond hij zelf al kaarsrecht, vertelde één van de teamleden.  

 

Een rukwind en…..

En dan gebeurt het: een rukwind krijgt vat op de mast en een paar meter boven de grond ontstaat in het onderste deel een gigantische knik. Langzaam maar zeker valt de constructie om, en steeds sneller zoeken de vier net gekochte breedband-dipolen contact met de aarde. 

Na een harde klap ligt de met veel zorg, tijd en geld gebouwde mobiele mastconstructie weer horizontaal. Een van de topbuizen is krom, net zoals het bovenste segment van de vakwerkmast. Over de boosdoener, het onderste deel van de mast, zwijgen we maar. De foto’s spreken voor zich.

 

Balen en nog eens balen

De vier antennes zijn ook zwaar beschadigd. Kortom, maandenlange voorbereidingen in één keer naar de Filistijnen. De vier breedbanders waren juist die middag gekocht, omdat één van de vier zelf in elkaar gelaste dipolen tijdens het testen de nacht ervoor, ook al problemen gaf. 

Het zat al niet mee, en dan ook nog eens de kostbare mastconstructie, waar maanden lang en zelfs tijdens de EK-wedstrijden aan was gewerkt, opeens onderuit. Flink balen, zeker bij de hoofdorganisatoren, vader en zoon die samen met plaatsgenoten Schoegie FM vormen. 

 

Afgeblazen

Wat nu? Besloten wordt om het feest door te laten gaan. De tent staat immers al. En wie weet kunnen we zaterdag nog een mast huren. Maar misschien blazen we het ook wel af en doen we het later nog een keertje over.  

 

Ondanks de enorme tegenslag, kunnen ze toch nog lachen, maar de teleurstelling lezen we vanaf de gezichten. Jammer, jammer en zo bleef het grote delen van het weekend stil op de 104 MHz. 

 

Update

Inmiddels heeft het team toch besloten om alles te hervatten een andere mast en antennes zijn geplaatst.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Binnenwerk van de fabrieks antenne