06-01-2008                                                    Door KB

Het jaar 2008 begint al goed. Net als zo vaak word ik op het laatste moment gebeld voor een impressie. Soms is dat lastig, maar soms ook wel een leuk. Zeker als het gaat om een thuiswedstrijd. En nog wel een piraat in een zogenaamde risico-gemeente. 

Stoppel FM draait dit weekend op de 97.60 MHz in stereo en RDS. Het is de derde editie van de jaarlijkse marathon. Dat het een risicogemeente is, dat is voor mij en het team wel duidelijk. Bij aankomst lijkt het meer een legerplaats dan op een locatie van een geheime zender. 

Camouflage

De tent van het team, die vrij groot is, hebben ze tegen de bosrand geplaatst en compleet van dak tot zijkanten voorzien van camouflagenetten. Ook de zijkanten van het terrein zijn voorzien van geblindeerde afrasteringen om alles zo veel mogelijk verborgen te houden voor de buitenwereld. 

Of het helpt weten we niet, maar wat het oog niet ziet kan men zich ook minder aan ergeren. En daarbij zitten we lekker vrij dus van lawaai. Van overlast in minimaal sprake, vindt het team. Het team bestaat overigens uit 10 leden waarvan er 5 de muziek bedienen. 

Zender

De zender is een kabelmodulator van Profline en het vermogen gaat naar de eindtrap die buiten onder de mast staat. De mast is 46 meter met erin 4 Rossen. De eindtrap ziet er zeer netjes uit en hoewel hij fabrieks lijkt, is het toch een eigenbouw dubbele CX met lechers. 

 

Processing

Hiervoor gebruiken ze apparatuur van Behringer, iets dat je steeds minder ziet in de piratenwereld en eigenlijk al bijzonder aan het worden is. Het gaat om de equalizer FBG1502, Composer T1952, Edison EX-1 en als kopstuk het digitale monster de Ultra-dyne 9024, de 6-bands processor. Verder staat er nog een cross-over tussen van DOD 834, type 2. 

In de studio wordt het meeste van CD gedraaid. Een enkele platenspeler staat er wel maar is op het moment van aankomst buiten gebruik. Een dual CD-speler van het merk Boost, type CD-240, is aangesloten op de mengtafel van ETP, de PWRM6X. 

Vreemd verzoek

Tijdens de uitzending werd het team benaderd door een soort artiestenbureau, met de vraag of ze kosteloos artiesten konden laten optreden. Kijk, dat zijn berichten en zoiets kan natuurlijk wel. Alleen het tijdstip was wel heel vreemd, namelijk om 12 uur in de middag.  

In de tent is het dan helemaal niet druk zoals je graag wil laten zien voor de artiest, maar dit was geen probleem. Wat het artiestenbureau niet wist, is dat het een illegale uit uitzending betrof en dat hadden ze niet verwacht. Een vreemde zaak vond de Stoppel FM. 

Perfect schoon

Het team gaat vooruit met deze editie. Vorig jaar was ik zonder camera er ook om een kijkje te nemen. De locatie was weliswaar elders maar wat een zooi de volgende dag. Dit is nu perfect voor elkaar. Alles is weer netjes schoon en strak de volgende dag.

 

Filmpje Stoppel Fm