12-04-2008                            Station TBS                             Door: KB

Vandaag zijn we bij een station dat -denk ik- wel het meest besproken station is van dit weekend. Station TBS, oftewel Twentse Bier Studio en dat alles op de 94,50 Mhz in stereo en RDS.

 

Goeiemorgen Theo

TBS is een marathonzender die meerdere keren per jaar uitzendingen verzorgt, maar deze keer ging het mis. Goed mis, en wel door ingrijpen van het AT. Alles verliep eigenlijk in het begin prima en de resultaten in afstandsrapporten waren overweldigend. Dat vond waarschijnlijk AT ook.

 

Ome Theo met de blauwe petten brigade vond het vrijdagmorgen al genoeg. De AT'er, vergezeld met wat agenten, kwamen het terrein op. Terwijl de rest van de agenten de weg afzetten voor al het inkomende en uitgaande verkeer om escalatie te voorkomen.

 

De inbeslagname verliep in het begin vrij gemoedelijk, aldus het team. Ome Theo trok de kabel uit de processing om te kijken waar de zender zich bevond en kwam aldus verderop aan bij de zender.

 

Misse boel

Een R&S-kast die 9,5 kilowatt leverde op dat moment. Dat wordt misse boel maar we weten dat dit kan gebeuren, vertelde het team zaterdag, een dag later. Brouwer begon de stuurzender en het inschakelveld zonder problemen uit de kast te trekken alsof hij zelf zo'n kast thuis heeft, zo snel deed hij dat.

 

Kastje leeg

Dat was het dan, dacht het team, en ook bij ome Theo hield even stil, maar niet voor lang. Hij begon alle laden eruit te trekken waardoor het team zich behoorlijk verbaal opstelde. Maar Brouwer vertelde in alle rust: we nemen mee wat we mee willen nemen.

 

Daar waren ze niet blij mee uiteraard. Al hadden ze het idee dat op een gegeven moment de hele kast mee zou gaan omdat Brouwer behoorlijk aan de kast zat te trekken maar die was goed verankerd.

 

Ondanks dat de spanning behoorlijk opliep bleef Theo erg rustig en later -nadat het team was afgekoeld- vonden ze het ook wel knap dat hij zo rustig reageerde. Op dat moment lopen de spanningen op, vertelde het team, hoewel je weet dat het niet mag. Ze komen aan je eigendom en dan breekt er even wat.

 

Toen ze vertrokken waren, wist dit team al dat het met de zender niet meer wat werd dit weekend. Al waren ze wel blij, ondanks de complete stripping van AT, dat de buis er nog in zat. Deze was namelijk geleend en kan weer mooi terug naar de eigenaar.

 

Maar wat nu? Terug in de lucht. Het protocol lag al klaar maar de oude zender had teveel schade dus dan doe je aanspraak op je collega’s, en dat is in deze regio geen probleem, Je bent piraat en piraten helpen elkaar, zo ook met een andere zender.

 

Kastje vol

De mast en alles stond er nog maar nog geen dwangsom op het perceel, dus aanzetten dat ding, straks kan het 2 jaar lang niet meer. Alleen met een kleinere zender, een RVR van 5 kW die 6 kW leverde met ervoor een ETC-stuurzender, type TX250.

 

Niet zoveel vermogen als eerst maar ook dit was genoeg voor bijna landelijke dekking. Uiteraard is hoogte een must en dat lukt goed met 86 meter hoogte en 6 fabrieks RVR-rossen en tevens een RVR-koppelbalk. Zeer tevreden is TBS over de 6 antennes en ze hebben het idee dat dit beter werkt dan 8 dipolen.

 

Nachtploeg

Het team dat zo’n drijfkracht heeft om door te draaien, is niet eens groot. Zelfs klein te noemen met maar 3 man. Al moeten ze bekennen dat ze wel een nachtploeg hebben. Maar de nachtploeg en het team is al dagen wakker, vanwege het incident. De adrenaline houd je op de been en maandag zien we wel weer.

 

De studio staat niet in een tent maar gewoon in een keet. Lekker knus en mooi ingericht met alle benodigde apparatuur, en vooral veel vinyl. Dat wordt gedraaid met de Technics draaitafels, type SL1200mk2 met de Tonar Banana-elementen en voor de spraak gebruiken ze een Behringer, de DSP 2024P.

 

Omnia

De processing is perfect. De Omnia One staat erachter. Met stip genoteerd als soundprocessing voor piraten, ben ik van mening op dit moment.

 

Ik heb achteraf zitten luisteren met hoeveel respect alles is verlopen. De impressie hoefde er totaal niet anders door te worden. Alles mocht er gewoon op. We zijn piraat en luisteraars mogen weten wie we zijn, wat we hebben en waarvoor we het doen. De overheid heeft ons al gezien en verhoord, dus ja waar maken we ons druk om?

 

Dat zijn ze de echte piraten.

 

Filmpje TBS

 

 

De stuurzender

Eindtrap goed voor 6KW

 

 

Hier staat hij dan de gegoochelde kast van Ome Theo maar TBS kan ook goochelen

Zo hoort hij eruit te zien voor de grote tovertruc

 

 

 

Processing van boven naar onder Spraakprocessing-RDS-Soundprocessing

 

 

 

Laptop voor aflezen van de SMS berichten