07-11-2008 Trots van Heineken Door: Wilco
Dit weekend -ondanks de privé-drukte- maken we tijd vrij om even een kijkje te nemen bij een piraat net over de grens van Overijssel, namelijk Drenthe. Station TVH oftewel Trots van Heineken.
Hoe ze aan de naam komen, dat weten we niet precies. Maar feit is dat dit station, dat bestaat uit 5 personen, vanuit een café draait met dit merk, midden in een dorp. Het team is begonnen in de nacht van donderdag op vrijdag omstreeks 01:00 uur zou doordraaien tot zondagavond.
Geen mast?
Bij aankomt viel me gelijk één ding op, de mast. Deze was behoorlijk laag, namelijk tegen de 12 meter, terwijl ze een behoorlijk signaal neerzetten in Ommen. Hoe kan dit? De enkele Ross die hier stond, was alleen bedoeld om de hoofdzender aan te sturen, verder niet. De echte zender stond overigens een paar kilometer verder op.
Waarom dan die geheimzinnigheid zou je denken? Nou er is niets geheimzinnigs aan, alleen op de draailocatie van dit team is simpelweg geen ruimte om een hoge mast te plaatsten. Dat is de reden, meer niet.
Het vermogen van de doorstuurzender is vrij hoog namelijk 300 watt uit een enkele mosfet. ‘Dat had inderdaad wel wat minder gekund, maar goed we hebben nu in elk geval geen last dat het signaal wordt gestoord,’ was de reactie. De stuurfrequentie was 92.10 MHz terwijl de hoofdzender op 94.50 MHz was afgesteld.
Apparatuur
Verder zag alles er goed uit. Veel platen stonden opgesteld om dit weekend ten gehore te worden gebracht. De zwarte schijfjes werden op 2 Dap Audio T3000-platenspelers gedraaid met Ortofon DJ Q-Bert elementen.
Een CD-speler kende het team ook wel, maar deze werd in zeer lage mate gebruikt. De speler was van Kool Sound, de CDX210. Alles was aangesloten op een Behringer UB2442FX mengpaneel.
Soundprocessing
Het geluid werd verder geproduceerd door een Omnia FMt-processor en hoewel het signaal aan de andere kant werd gepikt met een tuner en mengpanel en opnieuw door een stereo- en RDS-coder ging, klonk het perfect. Dat was wel een gokje vertelde het team. ‘We hebben te weinig ervaring hiermee maar ondanks een licht brommetje klinkt het prima.’
Hoofdzender
Na het afscheid gingen we uiteraard ook even kijken bij de hoofdzender, want alles mocht wel op de foto. Maar ik kon er niet bij, vandaar dat de zender niet op de foto staat.
Wel kunnen we vertellen dat het ging om een ES6000-eindtrap die op 5,5 kW stond te blazen. Aangesloten op een mast van 51 meter met erin 4 breedband eigenbouw antennes met een fabriekskoppelbalk.