18-04-2008                                        Tukker Team                           Door: KB

Nog even naar mijn werk om de storingslijst af te werken, en dan naar het Tukker Team. De uren op het werk werden ruimschoots overschreven en alles draait, dus ik kan eindelijk op naar Drenthe.

 

Drenthe?

Ja Drenthe, want ook in Drenthe zit het Tukker Team. Alleen deze is niet helemaal dezelfde als in Twente. Eigenlijk klopt de naam helemaal niet. Hier is het een eenmansformatie en ook niet vanaf Twentse gras maar vanaf de Drentse weilanden.

 

Eigenlijk bevinden we ons op het terrein van onze medewerker Gup, maar soms wil je alles wel eens met eigen ogen aanschouwen. Het luisteren naar piraten is mooi maar ook het kijken bij piratenstations.

 

Laatste keer

Donderdagavond is de zender aangegaan rond de klok van half negen om voor het laatst uit te zenden. Het moet wel. Op last van de gemeente en het AT moet de mast van 46 meter met erin 4 DB Rossen en een DB Koppelbalk eraf.

 

Voordat de mast is verwijderd kreeg deze piratenzender nog even een cadeautje van het AT. Een cadeautje waar ik zelf van mijn stoel af knetterde, maar de piraat schudde een paar keer met het hoofd en de rust werd weer hersteld. 4500 euro aan dwangsom is verbeurd verklaard.

 

Dubbele boetes

Dit zijn de bedragen waar je wel naar wil luisteren, maar Tukker Team niet, lijkt het wel.Het is allemaal een beetje vreemd dit bedrag. Dit zijn verbeurde dwangsommen van Tukker Team Twente en van Tukker Team Drenthe samen.

 

Het klinkt ingewikkeld en dat is het eigenlijk ook. Nadat ik deze ingewikkelde constructie had aangehoord  kon ik maar 1 vergelijking maken. Ik rij te hard en ook mijn vader rijdt te hard, maar ik krijg de boetes van mezelf en mijn vader.

 

Onbewoond eiland

Ook deze piraat heeft een hardnekkig virus onder de leden. Hij vertelde: Uiteraard kunnen we stoppen, geen probleem. Verban ons maar 17 jaar naar een onbewoonde eilandengroep. Maar let op onze zakken, dat er geen onderdelen in zitten om een zender te bouwen.

 

Ook boer

Het team maakt helemaal geen geheimen over de stand van zaken en dat blijkt ook wel na de vele impressies bij dit team. Deze piraat in Drente zegt:  ik ben piraat maar ook boer. En dat is ook wel eens mooi om te zien en te horen tijdens het gesprek. Vlak voor de stallen van de varkens terwijl de scherpe ammoniaklucht je in de keel vloog, maar het was aan de andere kant best wel interessant.

 

Rond de 600 zeugen heeft hij te onderhouden, en graag vertelde hij over zijn werk, en dat is ook best wel interessant. Verder dan de deur komen we niet. Ik  durf ook niet gezien de vele problemen die de varkensboeren hebben gehad laatste jaren met allerlei ziektes. Het heeft ook een voordeel, vertelde de piraat. Noch AT, noch politie komen bij de zender, daar is de AID voor nodig.

 

Korte broek

Leuk en eigenlijk te weinig gezien, maar terug naar de goede en gezellige studio die ze hebben gemaakt. Ook de locatie is meer dan prachtig. En bijna compleet AT-bestendig met al dat hoge hekwerk erom heen. Natuurlijk erover heen klimmen kan, maar dan maak je van je lange broek een korte broek.

 

De studio is gemaakt voor de Drentenaren en Twentenaren en dat is duidelijk te zien aan de schitterende koelkast met biertjes. Al is deze meer afgeladen met Amstel dan met Grolsch.

Ik hield het bij een frisje in elk geval.

 

Zender

De zender is en omgebouwde 5kW R&S-kast die tot 10kW kan gaan, maar omdat ze 4 Rossen als antennes hebben kunnen ze niet verder dan 7kW. Dit keer draaiden ze met een vermogen van 5kW al geeft de meter op de kast 3kW aan. Om de kast om te bouwen is er een andere voeding in gekomen, de lade waar de gelijkrichting in zit is aangepast en er is een 10kW inschakelveld geplaatst.

 

Processing

Zoals vanouds klinkt de muziek van Tukker Team goed en kinderachtig met de processing zijn ze niet. Omnia-4FM staat te blazen om de kwaliteit te waarborgen. Ze draaien vanaf vinyl met 2 Technics platenspeler van het type Sl-1200mk2, met Ortofon Concorde elementen. Ook af en toe wordt er van CD gedraaid en deze komt van een Numark CDN-30. Het mengpaneel moet dan ook goed zijn en dat is het ook: een D&R Airmate wordt gebruikt.

 

Ik heb genoten deze morgen van de sfeer, de uitleg, van alles. Jammer dat de mast eraf moet maar ik wens het team veel succes toe. Misschien zien we elkaar weer op het onbewoonde eiland. Solderen gaat me goed af dus als jullie het materiaal leveren zijn ze wel weer te horen.

 

Filmpje Tukker Team

 

 

 

Of is het deze mast waarop wordt uitgezonden

 

De omgebouwde 5Kw kast nu 10Kw

 

 

 

 

 

Uitleg van de noodstroomvoorziening

 

Soundprocessing