02-08-2008                                Vrije Radio Achterhoek                                  Door: Kroepoek

Een verzoek van VRA om een impressie te komen maken van hun weekendmarathon. Omdat ik er het meest dichtbij woon, vroeg Wilco mij of ik er naar toe wilde gaan. Ja zeker, en met medewerking van de lokale piraten heb daar een bezoekje gebracht.

 

Op weg naar de studio hadden we hem er al op: 99.50 FM in stereo en RDS: VRA stond er in.

Aangekomen in gehucht in de Achterhoek was ons nog niet helemaal duidelijk waar we moesten wezen. Na hulp van een paar lokalen hadden we het toch gevonden en zagen we de mast.

 

Het is een verrijker, riep één in de auto, maar dichterbij zag je wel dat het geen verrijker (telescoopkraantje) was maar een dikke kraan. Na binnenkomst vroeg ik rond naar mijn contactpersoon. Die kwam er zo aan, dus eerst maar even rond kijken.

 

Studiomeubel

Toen hij er was gingen we maar direct van start met het studiomeubel, lekker stevig en voorzien van alle apparatuur zoals een JB-Systems mengpaneel, 2 MD-spelers, dubbele CD-speler en één platenspeler. Daar achter gekoppeld een Behringer Ultrafex 3200 Pro en een 9024.

 

Zender

De zender hadden ze geplaatst in een schuur naast de studio. Aan de buitenkant zagen we door een ventilatiegat de zijkant van een type FM-zender die populair is. Een Elenos T2000 met daarvoor, jawel, een buizen stuurzender. Ik heb daar weinig verstand van en ook vergeten te vragen wat voor een het was. Hieronder uitleg van één van de teamleden.

 

Waarom een buizen stuurzender? Simpelweg omdat het beter klinkt en dat klopt want in combinatie met de soundprocessing klonk het meer dan redelijk. Echt goed.

 

Mast

Het team had de kraan die als mast fungeerde geregeld. Ideaal, want zo heb je in ieder geval minder last van dwangsommen. De kraan was met toppijp 72 meter hoog. In de toppijp zaten 6 gepiekte zelfbouw dipolen, want het team is van mening dat gepiekte antenne’s minder vermogen verliezen dan breedbanders.

 

Goed doel

De 7 teamleden draaien al 3 jaar elk jaar voor een goed doel: De kinderafdeling van het Slingelandziekenhuis in Doetinchem. Dat is nog eens een reden om een weekend te gaan draaien. Geweldig mannen.

 

Vrije Radio Achterhoek bedankt voor de gastvrijheid en de uitnodiging en Bekkedam bedankt voor het meerijden.

 

Extra uitleg over de buizenzender door een teamlid: 

Zoals op de foto is te zien draaien we en moduleren we met een zelfbouw pll-gestuurde buizenzender.  Dit is niet armoe, maar een bewuste keuze. We en ondertussen meerderen zijn van mening dat de mooiste sound met een stuurzender begint.

 

We moduleren ouderwets op de ECC-85 en met een verdubbeltrap naar de 99,5 MHz en

naar de QQE 03-12 tot maximaal 5 Watt. Dat overgaat naar een kleine mosfet van 100 watt met een groot fabrieks filter in een kast.

 

Dit draait op 50 Watt output en dit vermogen gaat naar de eindtrap van Elenos, T2000-3. Alles staat rustig en door de pll gewoon stabiel, en brandschoon aan de band.